Orekster iz Dresdna ima več kot 460-letno zgodovino. Foto: Matthias Creutzer
Orekster iz Dresdna ima več kot 460-letno zgodovino. Foto: Matthias Creutzer

Orkester bo izvedel Simfonijo št. 9 v D-duru Gustava Mahlerja.

V tradiciji orkestra, ki je pred kratkim praznoval 460-letnico, se zrcali evropska glasbena zgodovina, saj je seznam skladateljev in dirigentov, ki so z njim soustvarjali zgodovino, izjemen. Richard Wagner je Dresdensko državno kapelo imenoval Čudežna harfa, Richard Strauss pa je bil z njo povezan več kot 60 let. Med drugim je bilo devet njegovih oper premierno izvedenih prav v Semperjevi operi, kjer orkester domuje.

Kapela sicer gostuje po vsem svetu, v svoji operni hiši pa še vseeno pripravi približno 260 predstav na sezono in več kot 50 koncertov. Glavni dirigent orkestra je Christian Thielemann, glavni gostujoči dirigent pa je v sezoni 2012/13 postal Myung-Whun Chung.

Chung je od leta 2000 glavni dirigent Filharmoničnega orkestra francoskega radia, poleg tega pa deluje še kot umetniški vodja Tokijske filharmonije in Filharmoničnega orkestra v Seulu.

Mahler je deveto simfonijo, svoje zadnje v celoti dokončano delo, napisal v letih 1908 in 1909, kot so še zapisali v Cankarjevem domu, pa z njo začenja pot moderne simfonije.