O obeh nagradah, besede leta in desetletja, so glasovali v petek na srečanju članov društva. Foto: ARS
O obeh nagradah, besede leta in desetletja, so glasovali v petek na srečanju članov društva. Foto: ARS

Drugi nominiranci za besedo desetletja so bili na primer #BlackLivesMatter (ključnik, ki so ga uporabljali kot protest proti policijski uporabi sile proti temnopoltim), beseda podnebje, ki odraža povečano zanimanje za vpliv podnebnih sprememb, in #MeToo, ki označuje gibanje, ki je odprlo oči za razširjene vzorce spolne zlorabe in nadlegovanja.

Uvajanje zaželenih zaimkov
Obenem je Ameriško združenje jezikoslovcev razglasilo še besedo leta. Za to so izbrali vse pogostejšo prakso uvajanja zaželenih zaimkov v e-korespondenco ali ob novem poznanstvu, kar pomeni zaimke, za katere ljudje želijo, da se za njih uporabljajo. Tako vedno več ljudi v e-pošti pripiše na primer: "Zaimki: ona/njo."

Med finalistkami za besedo desetletja je bila tudi #MeToo. Foto: Reuters
Med finalistkami za besedo desetletja je bila tudi #MeToo. Foto: Reuters

Prva beseda desetletja je bila splet
Združenje so ustanovili leta 1889, da bi ustvarili platformo za raziskovanje angleškega jezika v Severni Ameriki. Leta 1991 so začeli izbirati besedo leta in od tedaj razglasili tudi že dve zmagovalki besede desetletja. V devetdesetih letih je zmagala beseda splet, v prvem desetletju novega tisočletja pa beseda Google.

O obeh nagradah, besede leta in desetletja, so po poročanju Reutersa glasovali v petek na srečanju članov društva, ki povezuje akademike, študente podiplomskega študija in ljubitelje besed, skupno jih je bilo približno 350. Besede je razglasil Ben Zimmer, jezikoslovec in predsednik odbora za nove besede.

Beseda leta so postali "moji" zaimki, ki so za združenje odraz tega, kako je "osebni izraz spolne identitete postal vse večji del našega skupnega diskurza", so zapisali v sporočilu za javnost.

Podoben argument velja za besedo desetletja, ob čimer so pri združenju spomnili, da je bil zaimek "oni" že leta 2015 razglašen za besedo leta. "Ljudje si želijo izbrati nekaj, kar zdrži preizkus časa in povzema desetletje kot celoto," je dejal Zimmer, ki sicer piše jezikoslovno kolumno za Wall Street Journal.

Leta 2017 je bila beseda leta lažne novice. Foto: Reuters
Leta 2017 je bila beseda leta lažne novice. Foto: Reuters

Med nominiranci za besedo leta sta med drugim spletna ljubljenca Karen in OK Boomer. Karen označuje stereotip domišljave belke, ki se veliko pritožuje in je običajno pripadnica generacije X oz. generacije Karen. OK Boomer pa opisuje oster odgovor pripadniku babyboomerske generacije, ki izraža z realnostjo skregane, mladim nenaklonjene poglede.

Leta 2018 je bila beseda leta center za pridržanje majhnih otrok (angl. tender-age shelter), ki označuje center za mladoletne nedokumentirane otroke migrantov, ločene od staršev. Leta 2017 je bila beseda leta lažne novice, še poroča Reuters.