Camusov roman o smrtonosni kugi, ki zdesetka prebivalstvo v mestu v karanteni, sedemdeset let po izidu doživlja nov poskok branosti. Bralci po vsem svetu se v luči grožnje koronavirusa namreč zatekajo h klasičnim literarnim delom o epidemijah.

Bralci po vsem svetu se v luči grožnje koronavirusa zatekajo k literarnim delom o epidemijah. Foto: AP
Bralci po vsem svetu se v luči grožnje koronavirusa zatekajo k literarnim delom o epidemijah. Foto: AP
V prvi izdaji romana Oči teme je Koontz biološko orožje pravzaprav poimenoval Gorki-400. Preimenoval ga je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991. Foto: Amazon
V prvi izdaji romana Oči teme je Koontz biološko orožje pravzaprav poimenoval Gorki-400. Preimenoval ga je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991. Foto: Amazon

Založniki v mnogo državah na več celinah so ugotovili porast prodaje Camusove Kuge, pa tudi naslova The Stand, epskega romana kralja grozljivk Stephena Kinga, in "srhljivo relevantnega romana" Oči teme (The Eyes of Darkness) ameriškega pisatelja Deana Koontza, je poročal The Guardian. Koontzov roman je zaradi svoje presenetljivo natančne "napovedi" prihodnosti postal celo predmet teorij zarote.

Leta 1981 napisal roman o "biološkem orožju" Wuhan-400
Dean Koontz je namreč že daljnega leta 1981 napisal roman o (izmišljenem) virusu, ki ga je krstil za Wuhan-400, "najpomembnejše in najnevarnejše kitajsko biološko orožje zadnjega desetletja". V zadnjem tednu je roman skočil na prvo mesto Amazonove lestvice najbolje prodajanih knjig. Prodaja elektronske različice knjige je v zadnjih treh tednih poskočila za osupljivih tri tisoč odstotkov, je sporočila založba Headline, ki zasluge pripisuje Koontzovi "neverjetni domišljiji in mojstrskemu pripovedništvu".

Ena tipičnih novejših ocen bralcev se glasi takole: "Roman se s trenutnimi svetovnimi dogodki sklada prav srhljivo – tako zelo, da mi je zaledenela kri v žilah." Drug komentator ugiba: "Kako je mogoče, da je pisatelj leta 1981 vedel za virus, ki so ga naredili ljudje in ki zdaj pobija ljudi na enak način, kot je popisano v knjigi? Sijajno branje, a sem popolnoma šokiran."

Alegorični roman zdaj beremo dobesedno
Če bi si radi osvežili spomin: Camus svoj roman postavi v alžirsko mesto Oran, ki se zaradi izbruha bubonske kuge znajde v karanteni. ("Človek bi dejal, da je zemlja, na kateri stoje naše hiše, sama izločala svoje zle sokove in da je tvore in ognojke, ki so jo dotlej mučili v notranjosti, pustila zoreti na površju," zapiše francoski eksistencialist.) Založba Penguin je britansko različico romana že poslala v ponatis, ker je knjiga trenutno razprodana. V letošnjem februarju je prodaja knjige narasla za 150 odstotkov v primerjavi z lanskim februarjem.

Tudi v številnih ljubljanskih knjižnicah je Camusova Kuga trenutno izposojena. Foto: Cobiss
Tudi v številnih ljubljanskih knjižnicah je Camusova Kuga trenutno izposojena. Foto: Cobiss

Literarna revija ActuaLitté je poročala, da se je prodaja Camusove Kuge v Italiji potrojila in da je trenutno na lestvici desetih najbolje prodajanih knjig v državi. Prodaja je sunkovito poskočila tudi v pisateljevi rodni Franciji: v zadnjem tednu januarja so prodali več kot 1600 izvodov, 300 odstotkov več kot lani v istem obdobju. "Čeprav Kugo po navadi beremo kot alegorični roman o francoski izkušnji pod nacistično okupacijo med drugo svetovno vojno, v trenutnih okoliščinah roman ne bi mogel biti bolj aktualen," je za The Guardian komentirala urednica zbirke Penguin Classics Jess Harrison.

Ameriški moderni klasik Stephen King si je v romanu The Stand zamislil svet, v katerem je svetovno prebivalstvo zdesetkala "supergripa" z vzdevkom Captain Trips. Založba Hodder je potrdila, da je samo od ponedeljka število spletnih naročil knjige poskočilo za 163 odstotkov, število naročil e-knjige pa za 58 odstotkov.

Sorodna novica Film Kužna nevarnost po izbruhu koronavirusa na vrhu gledanosti

Na novo odkrita fascinacija s temo pandemije pa ni zamejena samo na leposlovje. Ogromen porast števila igralcev je na primer dosegla strateška igra Plague Inc. iz leta 2012. Studio Warner ugotavlja, da se je njihov film Kužna nevarnost (Contagion), ki ga je leta 2011 režiral Steven Soderbergh, z 270. mesta na lestvici gledanosti poskočil na drugo mesto v njihovem katalogu. Ameriška veja Appla ga ima trenutno na 13. mestu lestvice najbolj gledanih filmov.