Leta 1984 je takrat 22-letni Ralph Macchio prvikrat upodobil 16-letnega Daniela LaRussa. Foto: AP
Leta 1984 je takrat 22-letni Ralph Macchio prvikrat upodobil 16-letnega Daniela LaRussa. Foto: AP

Danes 60-letni igralec je po treh filmih namreč menil, da zgodbi ni več česa dodati, hkrati pa je želel z drugimi vlogami izboljšati svoje igralske sposobnosti. A mu je čas pomagal vendarle sprejeti lik, ki mu je prinesel svetovno slavo.

Plakat za prvi film iz leta 1984. Naslednja dva so posneli v letih 1986 in 1989. V okviru izvorne franšize je leta 1994 sledil še The Next Karate Kid, v katerem pa je ob Patu Moritu nastopila Hillary Swank. Foto: IMDb
Plakat za prvi film iz leta 1984. Naslednja dva so posneli v letih 1986 in 1989. V okviru izvorne franšize je leta 1994 sledil še The Next Karate Kid, v katerem pa je ob Patu Moritu nastopila Hillary Swank. Foto: IMDb

"Ljudje mislijo, da živim v Newarku v New Jerseyju in da moja mama vozi zeleni karavan, jaz pa imam japonskega Američana, ki pride popravit pipo, ko ga potrebujem," je o svoji izkušnji s snemanjem Karate Kida povedal za Associated Press (AP).

Nepozabni tandem trojice filmov
Macchiova čustva do te kultne filmske franšize iz 80. let preteklega stoletja so se znova okrepila šele leta 2005, ko je umrl igralec Pat Morita, ki je upodabljal gospoda Miyagija, Danielovega mentorja in očetovsko figuro. "Zdelo se je kot: le zakaj plesati solo brez svojega partnerja? To je kot, saj veste, Abbott brez Costella (nekdanji ameriški komični dvojec, op. n.) ... On in jaz sva imela nekaj posebnega od trenutka, ko je začel brati vlogo gospoda Miyagija, jaz pa sem mu odgovarjal kot Daniel. Ta kemija je bila edinstvena in preprosta," je povedal za AP.

Uspešna serija z Macchiem in Zabko
Skozi čas je William Zabka, ki je upodabljal Danielovega nasprotnika Johnnyja Lawrencea, začutil, da bi bilo treba povedati še več zgodbe. "Vselej je pravil: 'Sprašujem se, ali obstaja način, da bi združil ta dva'," je dejal Macchio, ki je bil presenetljivo navdušen, ko so Josh Heald, Jon Hurwitz in Hayden Schlossberg predstavili idejo o seriji Cobra Kai, dogajanje katere je postavljeno približno 30 let pozneje. Po dveh sezonah na YouTubu in nominaciji za nagrado emmy za izjemno humoristično serijo jo je prevzel Netflix, kjer je zdaj na ogled že peta sezona.

William Zabka in Ralph Macchio na letošnji podelitvi emmyjev za ustvarjalnost. Foto: AP
William Zabka in Ralph Macchio na letošnji podelitvi emmyjev za ustvarjalnost. Foto: AP

"Preprosto videli so, kako se lahko odpre ta svet ter se vzame, kar je bilo črno-belo v Karate Kidu, in dodaš še vse te sive odtenke teh likov, kjer niso vsi ves čas dobri ali slabi in tako se lahko spremeni tvoja zvestoba do njih, saj spoznavaš (junakove) pretekle zgodbe, kar je res lekcija o tem, kako narediti kaj in kako to narediti prav. In potem imamo tukaj tudi to odlično mlado igralsko zasedbo. Preprosto neverjetni so. Postajajo velike zvezde," je dejal o seriji, v kateri igrata tako Macchio kot Zabka.

Foto: Amazon
Foto: Amazon

Kaj bi storil drugače, če bi se lahko vrnil
V knjigi, ki je izšla 18. oktobra, je Macchio spregovoril tudi o nekaterih stvareh, za katere bi se vrnil v preteklost in jih naredil drugače, če bi lahko. Med drugim je zapisal, da bi takrat, ko igralke Elisabeth Shue niso več vključili v drugi del franšize, moral stopiti v stik z njo. "Takrat sem snemal film z naslovom Teachers, nato še Crossroads in Karate Kid II ter nisem niti pomislil, kako je bilo to zanjo. Šele leta pozneje se ozrem nazaj in pomislim, da bi takrat najbrž lahko dvignil slušalko." Dodal je še, da je zmeraj cenil vpliv Karate Kida, a je pisanje knjige to le še okrepilo. "Ko sem pisal, je bilo še globlje in še bolj pretresljivo," je sklenil.

Knjiga tako ob razmisleku o zapuščini Karate Kida na področju filma in popkulture prinaša tudi igralčev razmislek o lastnem življenju. Gre za celovit pogled na film, ki je oblikoval njega in vplival na svet. Macchio z notranjim pogledom z bralstvom deli svojo do zdaj neizpričano zgodbo o tej prelomni vlogi – od nedolžnost zgodnjih dni, postopka avdicije do izkušnje snemanja filma. Pozornost pa nameni tudi rojstvu nekaterih najznamenitejših trenutkov filma, so pri založbi Dutton zapisali o knjigi.