Dogodek z monokomedijo opira igralec Zijah Sokolović. Ob atriju gradu Grm bo prizorišče dogajanja nato do 22. avgusta potekalo še mestna Knjigarna Goga.

Bosanski igralec Zijah Sokolović odpira festival z monokomedijo  Levo, desno, igralec. Foto: Založba Goga
Bosanski igralec Zijah Sokolović odpira festival z monokomedijo Levo, desno, igralec. Foto: Založba Goga

Novomeški poletni večeri so namenjeni predvsem pogovorom o novih knjižnih izdajah in predstavam, njihovo uradno odprtje pa so zaradi protiepidemioloških ukrepov z začetka prestavili na sredino meseca. Organizatorji sporočajo, da bodo program sicer sproti prilagajali.

Sorodna novica Janko Petrovec: "Moja naloga je, da ves čas držim prst na pulzu Italije"

Za zdaj prinaša program pogovore Ko živali spregovorijo Borisa Kolarja, Karantena. Rim. novinarja Janka Petrovca, pogovor z naslovom Valter brani Sarajevo 21. stoletja o knjigi Ti je smešno, da mi je ime Donald?. Ahmeda Burića in Lukenj premalo, ljudi preveč Andreja Blatnika.

Na ogled bosta tudi lutkovni predstavi Zrcalce Lutkovnega gledališča Nebo in Kaj je videla žirafa Zdenka gledališča Lutkomotiva ter predstavitve knjig Priročnik za izgnance Veliborja Čolića, zbirke kratkih zgodb Nož v usta, vilice v oči, pot pod noge! ter knjige Skušnjave novinarja Toneta Hočevarja.

Pogovor z Andrejem Blatnikom o romanu Luknje bo 6. avgusta. Foto: Založba Goga
Pogovor z Andrejem Blatnikom o romanu Luknje bo 6. avgusta. Foto: Založba Goga

Prireditve bodo potekale po protiepidemioloških pravilih, po katerih se morajo obiskovalci predhodno najaviti. Posamično prireditev Novomeških poletnih večerov lahko obišče največ 150 napovedanih obiskovalcev. Dogodki so brezplačni.

Od poletja se poslavlja s kratkimi zgodbami
Med 25. in 29. avgustom načrtuje Goga tradicionalni festivala kratke zgodbe Novo mesto short. Finalisti so že znani – za nagrado se potegujejo zbirke kratkih zgodb Plavalec Sergeja Curanovića, Dobra družba Ane Svetel, Fugato Veronike Simoniti in Kozjeglavka Zarje Vršič, ki jih je izbrala komisija v sestavi Vanesa Matajc, Matej Bogataj, Žiga Rus in Ana Geršak.