Mogoče je prisluhniti interpretaciji pravljic Dese Muck, Žige X Gombača, Maria Dragojevića, Nejca Ropreta in Boštjana Gorenca - Pižame.

Na Facebooku Muck Blažina založbe in produkcijske hiše se vsakodnevno – ob približno deveti uri zjutraj – odvije branje pravljic v izvedbi pisateljice in igralke Dese Muck. Doslej je na družbenem omrežju zbranih že 29 pravljičnih branj, enega od njih delimo tudi v spodnjem posnetku. V petek je objavila, da se ne počuti najbolje, a zagotovila, da se v kratkem vrne z novimi branji. Med drugim je že prebrala svoje pravljice Pravljično potepanje medveda Lovra, Škratovile ujamejo lovca ter Titina in pošast pod omaro.

Igralec Mario Dragojević je prebral že več pravljic za lahko noč, ki jih objavlja na svojem Facebook profilu in na platformi YouTube. Mogoče je slišati zgodbe iz slovenskih ljudskih pripovedk, kot so Bedin in Bedina, O podganku, Tri vreče denarja in Bela kača s kronico.

Sorodna novica Sedem slikanic za branje z najmlajšimi

V živo se s pravljicami za "otroke in otrokinje" oglaša tudi pripovedovalec pravljic in prevajalec mladinskih knjig Boštjan Gorenc - Pižama. Na njegovem profilu na Facebooku je mogoče najti že obširno pravljično zbirko, med drugim Pozabljivo kapico, Kako je Bog pekel ljudi in Oslova jajca.

V njegovem naboru so celo improvizirane pravljice, kot je ta, ki jo je poimenoval Vikinga Tone in Stane in njun čudežni martinček, prisluhnete pa ji lahko s klikom na spodnji posnetek.

Pravljice za lahko noč spletno interpretira še mladinski pisatelj Žiga X Gombač, ki je doslej napisal že skoraj dvesto pravljic. Vsa njegova branja so dostopna na njegovem YouTube kanalu, eno od njih pa lahko poslušate tudi v spodaj pripetem posnetku.

Pravljice vsakodnevno ob 19. uri prebira tudi Nejc Ropret, igralec SNG Maribor. Doslej je na svojih YouTube in Facebook profilih nanizal že več kot trideset posnetkov, svoj samoosamitveni projekt pa poimenoval Nejc Bere. Zaradi avtorskih pravic in podobnega je izbral Slovenske narodne pravljice. "Na začetku se mi je sicer zdelo, da se s tem kar precej omejujem, a zdaj, po več kot tridesetih prebranih pravljicah, me ta izbira celo veseli," je povedal. Poleg pravljic je posnel tudi poseben glasbeni spot Umivajte si roke, v katerem so zbrana otrokom prijazna navodila za umivanje rok, ki jih odpoje Medo. V spodaj pripetem posnetku si lahko ogledate video Umivajte si roke.

Pravljicam je mogoče vsakodnevno slediti tudi prek radijskih sprejemnikov, oddaja Lahko noč, otroci jih predvaja že 55 let. Na sporedu je ob 19.45 na 1. programu Radia Slovenija. Nazadnje je bila na sporedu Mala nota črnilika Barbare Pogačnik po zapisih Bogija Pogačnika v interpretaciji Polone Juh.

Mala nota črnilika

Na strani Lahkonočnice, kjer redno prebirajo pravljice sodobnih slovenskih pravljičarjev, pa je med drugim mogoče prisluhniti pravljicam v izvedbi pripovedovalk in pripovedovalcev iz doma starejših občanov. "Ker otroke v spanec najlepše zaziba glas dedkov in babic, so Lahkonočnice k pripovedovanju povabile stanovalce domov starejših občanov," so zapisali na spletni strani.