Knjige, tudi knjižne novosti, bodo s sejemskimi popusti ponujali številni založniki.

Stojnice bodo obložene predvsem s svežimi izdajami slovenskih založb. Foto: BoBo
Stojnice bodo obložene predvsem s svežimi izdajami slovenskih založb. Foto: BoBo
"Ni samoumevno, da imamo dobre knjige," sporočajo organizatorji prireditve. Foto: Mesto literature

Pomoč slovenskim založnikom v času krize
Tretji Sejem na zraku za letos zaključuje niz knjižnih sejmov, ki jih je Pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature organizirala kot pomoč slovenskim ustvarjalcem in predvsem založnikom, ki so bili zaradi epidemije covida-19 soočeni z izjemno neugodnimi razmerami.

Založništvo in celotno polje literature se je v času karantene znašlo v krču ‒ knjigarne in knjižnice so bile zaprte, avtorji svojega dela niso mogli promovirati, nove knjige niso izhajale, državno subvencioniranje je postalo negotovo.

Skupaj z virtualnim spletnim Sejmom s kavča so Sejmi na zraku slovenskim založnikom ponudili spodbudo in pomoč, brez katere bi bilo preživetje panoge precej oteženo, obenem so uvedli nov sejemski model s poudarkom na povezovanju med posameznimi založniki. Sejmi na zraku so potrdili, da med bralci kljub vsemu obstaja potreba po (sejemskem) nakupovanju knjig in da so založniki ob primerni priložnosti pripravljeni stopiti skupaj.

Priporočila iz prve roke
Posebnost lokacije sejma v Ljubljani je tudi ta, da so na stojnicah prisotni založniki, ki so najboljši poznavalci svojih knjižnih izdaj in zato tudi najboljši svetovalci pri nakupu knjig, kar so obiskovalci preteklih sejmov omenili kot prednost. Obenem Sejem na zraku pomeni prostor za medsebojno spoznavanje, povezovanje in druženje založnikov.

V Ljubljani bo sejem potekal od danes do nedelje, vsak dan od 10.00 do 20.00, v Novem mestu pa danes od 10.00 do 20.00 ter v soboto od 10.00 do 14. 00. V primeru dežja sejma ne bo, so še sporočili iz Pisarne Ljubljane, Unescovega mesta literature, kjer sejem pripravljajo v partnerstvu z DSP-jem in založbo Goga.