"Če se špekulacije o potencialnih ministrih za kulturo izkažejo za resnične, sem njihov sovražnik in ne pričakujem ničesar dobrega," je po volitvah in menjavi oblasti pred časom za Večernji list komentiral Milorad Popović. Foto: Fraktura

Slovenski center PEN je izrazil najostrejše nasprotovanje zoper grožnjo s smrtjo črnogorskemu pisatelju Miloradu Popoviću, ki jo je na šesti izredni seji skupščine Črne gore 19. avgusta 2022 izrekel nekdanji predsednik črnogorske vlade Dritan Abazović, grožnjo je ta podkrepil s strelsko tarčo, kamor je bil vrisan Popovićev obraz.

"Trn v peti velikosrbskim interesom"
"Milorad Mijo Popović je vrhunski pisatelj, romanopisec, esejist in založnik, prejemnik Njegoševe nagrade za roman Človek brez obraza (2017), nekdanji predsednik Črnogorskega centra PEN, angažirani intelektualec, ki je zaradi obrambe samostojne in demokratične Črne gore postal trn v peti velikosrbskim in velikoruskim interesom. Tokratna grožnja, izrečena z visokega političnega položaja, ni prva, ki jo je doživel ta kritični in angažirani pisatelj in intelektualec,"
je v protestu v imenu slovenskega PEN-a opozoril pesnik in podpredsednik Mednarodnega PEN-a Boris A. Novak.

V svojem nastopu je Abazović med drugim izjavil, da njegovo vlado – črnogorski poslanci so ji nezaupnico izglasovali 20. avgusta – rušijo "tisti, ki podžigajo nacionalno in versko sovraštvo v Črni gori", nato izvlekel Popovićevo sliko in nadaljeval: "Poglejte tega človeka ... Ni prisoten, zato ne bom omenjal njegovega imena, pa niti ni vreden ... Človek je ... predsednik centra PEN ... Počakajte, da preberem ... To so ljudje, ki skupaj s (srbskim predsednikom) Vučićem, (patriarhom) Porfirijem in (metropolitom) Joanikijem rušijo interese Črne gore. Ti ljudje ustvarjajo tako ozračje, občutek, da ne bodo Albanci odločali o naši deželi, čeprav je to vse neresnica in narativ tistih, ki skupaj usmerjajo svojo vojsko na vlado in name," je poročal časopis Slobodna Bosna. Čeprav je to napovedal, ni Abazović v nobenem trenutku navedel nobenega pisateljevega neposrednega citata, ki naj bi podpihoval sovraštvo.

"Pozivamo Združene narode, Evropsko unijo in mednarodno javnost, Mednarodni PEN ter druge pisateljske in umetniške organizacije in demokratične medije, da naredijo vse za zaščito Milorada Mije Popovića, ene ključnih osebnosti za obstoj in prihodnost Črne gore," pa so ob tem zapisali v slovenskem PEN-u.

Sorodna novica Abazovićevi vladi izglasovana nezaupnica, tudi zaradi podpore Srbski pravoslavni cerkvi

Milorad Popović (1957) je za roman Čovjek bez lica (Človek brez obraza) v letu 2017 prejel Njegoševo nagrado, ki jo vsako drugo leto podelijo delu v enem od južnoslovanskih jezikov: v bosanskem, bolgarskem, makedonskem, slovenskem, srbskem, hrvaškem ali črnogorskem jeziku. Njegoševo nagrado dodeljuje mednarodna žirija, ki jo imenuje črnogorska vlada, sestavljena iz najbolj priznanih književnikov, ustvarjalcev in znanstvenikov s področja književnosti. Po mnenju žirije, v kateri je bil tudi slovenski pisatelj Dušan Šarotar, v romanu Popović "povzema ključne elemente stoletne zgodovinske drame črnogorskega prostora in človeka – fenomen emigracije, ideologije in notranjih dram oseb, ki so se znašle na velikem odru neusmiljene dežele, prinaša pisec z izraznimi literarnimi sredstvi. Rezultat je delo, katerega spoznavanje predstavlja veliko bralsko izkušnjo. Strukturna vertikala črnogorskega narodnostnega oblikovanja."

V preteklosti je bil Popović, soustanovitelj stranke Liberalna zveza, že večkrat v nemilosti režima, še posebej v času Slobodana Miloševića, ko je moral zaradi nevarnosti atentata Črno goro tudi zapustiti.