Foto: BoBo
Foto: BoBo

Upravni odbor 37. Slovenskega knjižnega sejma je že v sredo dokončno odpovedal izvedbo knjižnega sejma v živo v Cankarjevem domu in napovedal njegovo selitev na splet. Knjižne novosti oziroma pregled izdanih si bo letos, kakor že lani, tako mogoče ogledati le virtualno.

Sorodna novica Kovač: "Odpoved Slovenskega knjižnega sejma že 2. leto zapored bo zelo zelo boleča"

To se je zgodilo, potem ko je slovenska vlada zaradi poslabšanja epidemičnih razmer v državi sprejela Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo covida-19, ki v tretjem odstavku 15. člena začasno prepoveduje vse javne prireditve, tudi sejme.

Dva dni zatem je sprememba odloka sejemsko dejavnost pod določenimi pogoji ponovno dopustila. "To je organizatorje sejma postavilo pred nenavaden izziv in ponovno sprejemanje odločitve, ali sejem izvesti v živo ali le po spletu," je sporočila ekipa SKS-ja.

Po temeljitem preigravanju vseh možnosti in po natančni proučitvi sprememb odloka vlade se je upravni odbor odločil, "da zaradi lokacije sejma in njegove narave (dogodki na sejmu) pogojem odloka ne more zadostiti, zato bodo sejem izpeljali le v spletni različici".

Slovenski knjižni sejem je največji knjižni dogodek pri nas, obenem pa tudi najstarejši, saj je bil prvi leta 1972.

Odbor ugotavlja, da je na sejmu zaradi narave sejemskega prostora in velikosti stojnic "nemogoče zagotoviti potrebno razdaljo med posamezniki kot tudi enosmerno gibanje. Oboje bi otežilo sproščen ogled sejma obiskovalcev in delo založnikov na stojnicah. Ob tem dinamika okužb in vladnih ukrepov ne daje jamstva o morebitnih nadaljnjih spremembah odlokov in ne jamči zagotove izvedbe v živo, zato želijo organizatorji z dokončno odpovedjo med drugim preprečiti dodatno materialno škodo, ki bi ob morebitni ponovni odpovedi sejma v živo nastala za razstavljavce."

"Dodatni razlog je tudi poziv številnih deležnikov v panogi, med drugim tudi Društva slovenskih založnikov, da sejem zaradi epidemiološke slike odpovedo," so še zapisali.

Spletni sejem se z vrsto dogodkov začenja 22. novembra, končuje pa 5. decembra.