Zvočnico bodo od danes naprej v 28 delih predvajali na Programu Arsvsak dan ob 19.00, v terminu Odprte knjige.

Popotnice so svojo pot po celotni Istri opisale v obliki nostalgičnih sanjarjenj, kviza, intervjuja, zbirke napotkov za popotnike, pogovora dveh počitniških prikolic, (samo)ironičnih razmišljanj … Foto: blodnik.si
Popotnice so svojo pot po celotni Istri opisale v obliki nostalgičnih sanjarjenj, kviza, intervjuja, zbirke napotkov za popotnike, pogovora dveh počitniških prikolic, (samo)ironičnih razmišljanj … Foto: blodnik.si

Ne sprašujte za pot: Blodnik po Istri je nekonvencionalen vodnik. Avtorice so popisale istrske poti, po katerih so blodile, in navdihujoče dogodivščine, ki so se jim na njih pripetile. "Če ste ljubitelj preverjenih turističnih destinacij in vas navdušujejo uveljavljene znamenitosti, potem se vam ta blodnik ne bo zdel niti malo uporaben," pravijo avtorice.
V njem so namreč vsem znani kraji, kot so Umag, Barbariga, Rovinj, Pulj, Premantura, Brioni, Opatija, Reka, Bakar, Motovun, obdelani na nenavaden način, po zanimivostih pa jih izpodriva cel kup veliko manj znanih, med njimi Špadiči, Marušići, Dvigrad, Kanfanar, Istrske toplice, Sovinjak, Zarečki krov, Draguć, Borut, Oprtalj, Trget in Rakalj.

Sorodna novica Čas pred smrtjo je lahko tudi poln veselja in sklepov, ki jih moraš narediti

"Knjiga je nastala iz enega popolnega veselja. S prijateljicama smo skupaj hodile na izlete, na katerih smo si zapisovale, kje smo se potikale, kaj smo videle, kaj se je tam zgodilo, si še kako reč izmislile, in to pridno zapisovale v zvezek, ki je bil doma v eni počitniški kapaciteti, v kateri so si različni gosti podajali kljuko. Nekatere goste, ki so naseljevali kapaciteto pred nami in za nami, smo poznale, nekaterih ne, a z vsemi smo si v zvezku izmenjevali razne nasvete, kaj je treba videti, kako vklopiš bojler in kdaj odprejo lokalno gostilno. V ta zvezek sem jaz vsakokrat zapisala še, na katere izlete smo šle in kakšne neumnosti so se nam tam zgodile. Pri červarskih rokopisih sta se mi kmalu pridružili še sopotnici," je v podkastu Številke (252) Slavku Jeriču povedala Teja Kleč.

"Na eni večerji je Agata rekla, da moramo napisati knjigo. S Tamaro je najprej nisva vzeli resno. Ko pa je Agata to, da pišemo knjigo, sporočila na Twitterju, je vse skupaj postala zaveza. In tako je res nastala knjiga," je ozadje nastanka knjige v podkastu razkrila Teja Kleč.

Vodnik je v tiskani verziji pri Društvu za dolgovezenje izšel že leta 2019, zdaj je pri ZKP-ju RTV Slovenija v sodelovanju s Programom Ars izšla še zvočnica. Zbirko žanrsko zelo raznolikih besedil, od parodije na ocenjevanje restavracij, do nežnih proustovskih utrinkov o izgubljenem času, mehke pornografije, biografskih študij zanimivih osebnosti in pravljice o tem, kako je biti prikolica, ki v depoju čaka na svoje lastnike, interpretirajo igralke Lučka Počkaj, Sabina Kogovšek in Vesna Jevnikar, za režijo pa je poskrbela Saška Rakef, so zapisali v sporočilu za javnost.