Od tega mineva 450 let in ob tej priložnosti bodo knjige protestantskega pridigarja Györgya Kultsárja tudi na ogled.

György Kultsár, Postilla. Foto: Občina Lendava
György Kultsár, Postilla. Foto: Občina Lendava

V okviru Festivala Vinarium pripravljajo ob tej priložnosti poseben program. Danes so pripravili mednarodno strokovno konferenco, jutri in v nedeljo pa bodo dragocene knjige v Lendavi tudi na ogled.

Vsa tri knjižna dela se za dva dni vračajo v Lendavo. Razstavo z naslovom 450 let prve tiskane knjige v Lendavi bodo v Muzeju meščanstva, tiskarstva in dežnikarstva odprli jutri ob 11. uri. Razstava bo odprta do 31. oktobra, vendar izvirne knjige pa bodo v Lendavi samo v soboto in nedeljo.

Knjige protestantskega pridigarja je v dolnjelendavski tiskarni leta 1573 natisnil potujoči tiskar Rudolf Hoffhalter, ki je leto dni gostoval na Bánffyjevem dvoru. Dve izmed njih sta tudi edina ohranjena primerka originalov iz tistega časa.

Dr. Zoltán Lendvai Kepe, kustost Galerija-Muzej Lendava, ob originalih prvih natisnjenih knjig. Foto: Občina Lendava
Dr. Zoltán Lendvai Kepe, kustost Galerija-Muzej Lendava, ob originalih prvih natisnjenih knjig. Foto: Občina Lendava

Kultsarjeve knjige so še danes aktualne, pravi direktorica Knjižnice – Kulturnega centra Lendava Judit Zagorec-Csuka, ki se ji zdi pomembno, da se je tiskarstvo na slovenskem ozemlju začelo prav v Lendavi.

Podobnega mnenja je lendavski župan Janez Magyar. Kot pravi, je konferenca zgodovinskega pomena, saj dejstvo, da so bile na območju Lendave natisnjene prve knjige na slovenskem ozemlju, pokaže, da je Lendava izjemno stičišče različnih kultur, ver in gospodarskih panog. "Iz razprav predavateljev je bilo razbrati, da so v Lendavi našli zatočišče različni obrtniki in to se do danes ni spremenilo, saj podjetniki in gospodarstveniki pri nas najdejo prostor, kjer se lahko ustalijo," pravu.

Ravnatelj Narodne in univerzitetne knjižnice Ljubljana Viljem Leban vidi v konferenci odlično priložnost za sodelovanje tako bibliotekarjev kot knjigotržcev. Po njegovih besedah lendavski prostor priča o tem, da že 450 let in več na tem območju delujejo ustvarjalci, znanstveniki, raziskovalci in podjetniki obeh narodov.

Knjižna dela Györgya Kultsára. Foto: Občina Lendava
Knjižna dela Györgya Kultsára. Foto: Občina Lendava

Njegov madžarski kolega, generalni direktor Narodne Szechenyijeve Knjižnice iz Budimpešte David Rozsa, se veseli sodelovanja s slovenskimi kolegi in novih skupnih projektov – knjižnici sta namreč letos podpisali dogovor o sodelovanju.

Na strokovni konferenci z naslovom 450 let prve tiskane madžarske knjige v obdobju reformacije v Dolnji Lendavi so s strokovnimi prispevki sodelovali skrbnik Zbirke starih tiskov iz Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani Matjaž Lulik, vodja oddelka za posebne zbirke v budimpeški Nacionalni knjižnici Bernadett Varga, direktorica murskosoboškega zavoda Primoža Trubarja Klavdija Sedar, skrbnica zbirke Knjižnica reformatske gimnazije iz Csurga Ibolya Violane Bakonyi, predsednik Društva prekmurskih madžarskih znanstvenikov in raziskovalcev iz Lendave Lajos Bence, višji kustos Galerije-Muzeja Lendava Zoltan Lendvai Kepe, bibliotekar iz Knjižnice Kulturnega centra Lendava Sebastijan Časar ter direktorica Knjižnice Kulturnega centra Lendava Judit Zagorec Csuka.

450 let od natisa prve knjige na Slovenskem