Werner Herzog  je od svojega prvega filma v letu 1962 režiral, produciral in napisal scenarije za več kot 70 igranih in dokumentarnih filmov ter požel številna priznanja. Foto: EPA
Werner Herzog je od svojega prvega filma v letu 1962 režiral, produciral in napisal scenarije za več kot 70 igranih in dokumentarnih filmov ter požel številna priznanja. Foto: EPA

Zadnja knjiga, ki jo je napisal Werner Herzog, je izšla leta 2004 in je nosila naslov Conquest of the Useless. Šlo je za niz spominov na snemanje filma Fitzcarraldo s Klausom Kinskim v glavni vlogi iz leta 1982.

Werner Herzog: O hoji v ledu

Prav letos pa je v slovenskem prevodu Miriam Drev izšla Herzogova knjiga O hoji v ledu: München–Pariz, 23. november–14. december 1974. V knjigi, ki je v izvirniku izšla leta 1978, je popisal svojo prepešačeno pot iz Münchna v Pariz, ko je izvedel, da tam umira njegova dobra prijateljica in mentorica Lotte Eisner.

Knjiga o Hirou Onodi bo naslovljena The Twilight World, v angleščino jo bo prevedel pesnik Michael Hofmann. Glede na napoved bo izšla poleti 2022 pri založbi The Bodley Head. Leto pozneje pa bodo sledili Herzogovi spomini, v katerih bodo zajeta desetletja, ki jih je preživel v filmski industriji, navaja The Guardian.

Onoda kot simbol neverjetne vztrajnosti
Leta 1944 so takrat 22-letnega obveščevalca japonske vojske Onodo poslali v džunglo na otoku Lubang na severozahodu Filipinov z ukazom, da se ne sme nikoli predati. Leta 1974 je po desetletjih po porazu Japonske povsem po naključju v džungli naletel na nekega raziskovalca, ki mu je razkril, da je vojna že zdavnaj minila. V odhod je privolil šele, ko so k njemu poslali njegovega nekdanjega poveljnika, ki ga je "uradno" razrešil dolžnosti in mu ukazal, naj se umakne.

Hiroo Onoda (1922–2014). Foto: Reuters
Hiroo Onoda (1922–2014). Foto: Reuters

Ob vrnitvi v domovino so ga sprejeli kot junaka. Onoda je bil zadnji od več deset japonskih vojakov, ki so še leta po koncu druge svetovne vojne ostali razkropljeni po odročnih delih Azije in postali nekakšen simbol neverjetne vztrajnosti tistih, ki so bili vpoklicani, da se borijo za svojega cesarja. Umrl je leta 2014 v starosti 91 let.

Sorodna novica Wernerju Herzogu lovorika za življenjsko delo

Privlačnost skrajnosti izkušenj
Herzogov "ganljivi portret Onodovega na videz nesmiselnega boja ponuja poglobljeno razmišljanje o človeškem stanju. Gradnja operne hiše sredi džungle, hoja od Münchna do Pariza sredi zime, spust v aktivni ognjenik, življenje v puščavi med grizliji – Wernerja Herzoga so zmeraj zanimale skrajnosti človeških izkušenj," je dejal glavni urednik Bodley Heada Jörg Hensgen.

Dodal je, da bodo režiserjevi spomini "polni nepozabnih zgodb in ganljivih opažanj" ter bodo "na fascinanten način osvetlili vplive in ideje, ki poganjajo Herzogovo ustvarjalnost in so oblikovali njegov edinstven pogled na svet", še navaja The Guardian.