Odrska ustvarjalka in plesalka Urška Centa. Foto: Sentido Project
Odrska ustvarjalka in plesalka Urška Centa. Foto: Sentido Project

V petek so izdali singel Solo andar, kar v prevodu pomeni Samo hoditi, ki je naslovna skladba istoimenskega novega koncertnega sklopa in po besedah ustvarjalcev izraža željo po vztrajanju in hoji naprej po lastni poti. Skladba se žanrsko giblje med popom in RNB-jem in se ponekod spogleduje s flamenkom.

V sredo ob 20. uri bodo nova dela predstavili z nastopom v Klubu Cankarjevega doma, kjer bodo s tem sklenili letošnji program cikla flamenka Noches de Tablao.

"Koncertni sklop Solo andar svoj odzven najde tudi v avtorski poeziji in na novo oživljenih besedilih avtorjev, ki z nekoč legendarnim delom danes tonejo v pozabo. Z nostalgijo ter nasmehom časom, ki so že minili, odpira teme svobode, ljubezni in hrepenenja po življenju," opisuje odrska ustvarjalka in plesalka Urška Centa.

Projekt so poleg Urške Centa soustvarili še mednarodno priznani slovenski basist Tadej Kampl, eden najboljših slovenskih etnotolkalcev Nino Mureškić, pianist Tomaž Pačnik in saksofonist Primož Fleischman. Ustvarjalno jedro projekta Solo andar po besedah ustvarjalcev prepleta avtorska vsebina, ki črpa iz flamenka in jo preobraža in prenavlja v spoju z drugimi umetniškimi slogi.

Tradicionalno flamenko kitaro zamenjajo drugi instrumenti
Produkt je sodobni hibridni žanr, kjer tradicionalno flamenko kitaro zamenjajo drugi instrumenti, glasbena zasnova pa se spaja z džezom in obarva z elektroniko. "Plesno telo je instrument, ki s svojimi perkusijami prevzema protagonizem, koreografija pa se tvori okrog iskanja glasbenosti giba. Sentido project je dialog plesa z glasbo in tolkalsko doživetje, kjer svoje mesto najde tudi poezija," piše na strani CD-ja.

Mednarodno priznani slovenski basist Tadej Kampl. Foto: Sentido Project
Mednarodno priznani slovenski basist Tadej Kampl. Foto: Sentido Project

Zasedba Sentido project je nastala leta 2019 in v različnih formatih obredla že mnogo koncertnih odrov po Sloveniji in tujini. Med drugim so nastopili na 13. Flamenco Festivalu Ankara v Turčiji, World music festivalu ZEMAN v Srbiji, Nočeh v Stari Ljubljani, Trnovfestu, Tango-flamenko-fado festivalu Idrija itd.

Sveže umetniške iniciative flamenka
Cikel Noches de tablao predstavlja sveže umetniške iniciative flamenka, ki med seboj prepletajo živo glasbo in ples. Oblikujejo ga glasbeno-plesni dogodki, na katerih gostujejo vrhunski mednarodni umetniki iz različnih evropskih držav, ki se za to priložnost povezujejo s priznanimi domačimi avtorji.

Foto: Sentido Project
Foto: Sentido Project

"Program gradi medkulturni lok med tujimi in domačimi ustvarjalci, ki vzpostavljajo dialog med flamenkom in drugimi umetniškimi žanri ter vanj vnašajo nove umetniške perspektive." Cikel ima za seboj že tri sezone, v koledarskem letu 2021 pa poteka v Cankarjevem domu v obliki treh glavnih dogodkov in spremljevalnega programa.