Poslovil se je italijanski vsestranski ustvarjalec Gigi Proietti. Foto: EPA
Poslovil se je italijanski vsestranski ustvarjalec Gigi Proietti. Foto: EPA

Kot navaja italijanska tiskovna agencija Ansa, je Gigi Proietti v nedeljo doživel srčni infarkt, po katerem so zdravniki njegovo stanje ocenili kot zelo resno. Za posledicami infarkta je nato umrl v zgodnjih jutranjih urah v ponedeljek.

Proietti je bil cenjen gledališki igralec, ki je nanizal tudi številne filmske in televizijske vloge. Med bolj znanimi je vloga Mandraka v filmu Febbre da cavallo (Konjska vročica) iz leta 1976, s televizije pa je znan po vlogi maršala Rocca. V karieri je sodeloval tudi z mednarodno priznanimi režiserji, kot so Sidney Lumet (Sestanek, 1969), Robert Altman (Poroka, 1978), Ted Kotcheff (Kdo ubija najboljše evropske kuharje?, 1978) in Bertand Tavernier (D'Artagnanova hči, 1994).

"Do 80. leta je ustvaril bogato zgodbo pravega igralca, mojstra tehnike in lika z veliko ironije in karizme, ki je bil velik ljubljenec občinstva," še navaja Ansa. Poleg tega, da je Proietti zaigral v 42 filmih, je nastopil tudi v 51 gledaliških predstavah, od katerih jih je 37 tudi režiral. Bil je tudi uspešen glasbenik in je izdal okoli deset samostojnih albumov.

Med drugim je Proietti deloval tudi kot sinhronizator in je v filmih posojal glas junakom, ki so jih igrali Marlon Brando, Robert De Niro in Dustin Hoffman, še navaja Ansa. Svoje življenje je vsestranski ustvarjalec popisal v avtobiografiji Tutto sommato – Qualcosa mi ricordo (Navsezadnje – nečesa se spominjam).