Nemka Sibel Kekilli je prejela nagrado za najboljšo igralko, prepričala pa je v zmagovalnem igranem filmu Die Fremde. Foto: EPA
Nemka Sibel Kekilli je prejela nagrado za najboljšo igralko, prepričala pa je v zmagovalnem igranem filmu Die Fremde. Foto: EPA
Robert de Niro
Filmski festival Tribeca je bil ustanovljen z namenom, da po 11. septembru ponovno obudi družabno in kulturno življenje na Manhattnu, med najbolj zaslužnimi za njegovo ustanovitev pa je igralec Robert De Niro. Foto: EPA

Film Die Fremde (Tujina) je osvojil dve nagradi, za najboljši igrani film in najboljšo igralko - to je postala Sibel Kekilli. Žirija je v obrazložitvi nagrade o filmu zapisala, da tako režiser kot igralci kažejo izjemno strast do filma. Kot še pravijo, uspe zgodba uravnotežiti kompleksno socialno problematiko z iskrenim človekovim hrepenenjem. Režiser Aladag se je s filmom ukvarjal šest let, prave igralce pa je iskal kar sedem mesecev.
Najboljši dokumentarec, prvenec režiserke Alexandre Codina z naslovom Monica & David, pripoveduje o zaljubljenemu paru z Downovim sindromom, ki se pripravlja na zakon.
Najboljši igralec je postal Eric Elmosnino, ki je prepričal v vlogi Sergea Gainsbourga v biografiji o pevcu skladb, kot je Je t'aime ... Moi Non Plus. Posebne omembe žirije je bil deležen Loose Cannons turškega režiserja Ferzana Ozpetka o dveh italijanskih bratih homoseksualcih, prav tako pa dokumentarec ameriške režiserke Julie Bacha Budrus o možakarju, ki vodi izraelske in palestinske protestnike v nenasilnem pohodu za rešitev domače vasi.
Najbolj obetavni sveži imeni
Nagrado za najboljšega novinca v kategoriji igranega filma je dobil francoski režiser Kim Chapiron za film Dog Pound o treh najstnikih, zaprtih v poboljševalni dom. V kategoriji dokumentarnega filma je najbolj zanimivo sveže ime Clio Barnard - predstavil se je v filmu o britanski dramatičarki Andrei Dunbar The Arbor.
Na filmskem festivalu, ki je v New Yorku prvič zaživel leta 2002, se je letos odvrtelo 85 celovečernih filmov, od teh je bilo 55 igranih in 30 dokumentarnih.