Fotografsko razstavo že sedmo leto zapored pripravlja Fotografsko društvo Grča Kočevje. Tematika je vsako leto druga, letos pa je posvečena 550. obletnici pridobitve mestnih pravic Kočevja, je za STA povedal Marjan Artnak iz omenjenega društva.

"Pri fotografijah smo se skušali izogniti tistim klasičnim razgledniškim motivom, ki so znani vsem, čeprav se to ni dalo popolnoma. Nekaj posnetkov je bilo narejenih tudi iz letala, eden ali dva z dronom, potopili smo se tudi v Rinžo, da prikažemo podvodni svet," je dejal Artnak.

Fotografije je prispevalo 12 fotografov, članov Fotografskega društva Grča Kočevje, ki je po besedah Artnaka najstarejše društvo v Kočevju in po številu članov tudi daleč največje. Posebnost razstave pa je računalniška simulacija slike Kočevja Janeza Vajkarda Valvasorja iz njegove Slave vojvodine Kranjske, umeščena v sodobno fotografijo Kočevja, da si lahko tako vsak predstavlja, kakšen obseg je imelo Kočevje v času Valvasorja.

Razstava na mali mestni ploščadi bo odprta predvidoma do sredine oktobra, namenjena pa je tako prebivalcem Kočevja kot turistom in drugim mimoidočim.