Na javni razpis za izbor kulturnih projektov na področju uprizoritvenih umetnosti, ki bo sofinanciran iz državnega proračuna, se lahko prijavijo nevladne kulturne organizacije, javni zavodi na področju kulture ter samozaposleni v kulturi in druge fizične osebe, ki delujejo na področju uprizoritvenih umetnosti, ki bodo projekte izvedli letos.

Razpisna področja za uprizoritvene umetnosti so produkcija, prva podpora projektu avtorja, prva podpora projektu producenta, postprodukcija in delovne štipendije. Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev za ta razpis je 185.000 evrov.

Na razpis za izbor projektov na področju glasbenih umetnosti, ki jih bo prav tako sofinanciral RS iz proračuna, se lahko prijavijo nevladne kulturne organizacije, javni zavodi na področju kulture, samozaposleni v kulturi in druge fizične osebe, ki delujejo na področju glasbene umetnosti in bodo projekt izvedli v letu 2022.

Ministrstvo bo v okviru razpisa sofinanciralo projekte na področju organizacije koncertov in glasbeno-scenskih predstav, mednarodnega gostovanja v tujini, izvirnega glasbenega dela ali koreografije, glasbenega založništva, avtorskih projektov in delovnih štipendij. Okvirna vrednost razpoložljivih sredstev za glasbeno področje je 335.000 evrov.

Na področju vizualnih umetnosti pa bodo sofinancirani projekti s področja organizacije razstavnih in festivalskih projektov, sofinancirani bodo tudi odprti ateljeji in delovne štipendije, je mogoče razbrati iz razpisne dokumentacije. Razpoložljiva sredstva za to področje znašajo 250.000 evrov.

Objavljen tudi razpis za projekte pripadnikov nemško govoreče etnične skupine

Ministrstvo za kulturo je objavilo tudi javni razpis za izbor kulturnih projektov programa, namenjenega pripadnikom nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji. Rok za prijavo je 18. april.

Cilji razpisa so ohranjanje, razvoj in promocija zgodovinske jezikovne in kulturne raznolikosti ter kulturne identitete pripadnikov nemško govoreče etnične skupine v Sloveniji, piše v razpisu. Ministrstvo bo (so)financiralo kulturne projekte nepridobitnih kulturnih organizacij s statusom pravne osebe zasebnega prava. Kot piše v razpisni dokumentaciji, se lahko na razpis prijavi nepridobitna organizacija, ki deluje na področju kulturno-umetniških dejavnosti v Sloveniji ter ima sedež oz. naslov v Sloveniji. Za posamezen projekt lahko zaprosi do vrednosti 6000 evrov.

Projekti bodo financirani na podlagi sporazuma med slovensko in avstrijsko vlado o sodelovanju v kulturi, izobraževanju in znanosti, in sicer v okviru posebnega programa ministrstva iz proračunske postavke za manjšinske skupine, vključene v meddržavne sporazume. Okvirna vrednost vseh razpoložljivih sredstev, namenjenih za razpis, je 60.000 evrov.