Foto: arhiv umetnice
Foto: arhiv umetnice

Na delavnici, ki bo potekala v prostorih Hupe Brajdič v Podhodu Ajdovščina, se bodo srečali z magičnostjo statične slike, ki prehaja v gibajočo se animacijo. Prva delavnica je namenjena otrokom (9–14 let) in bo potekala v ponedeljek, 3. 6., in torek, 4. 6., (2 uri na dan). Skozi risbe in barve se bodo učili kreativne analogne animacije. Druga delavnica je namenjena vsem, ki jih zanima analogni film in bo potekala v sredo, 5. 6., četrtek, 7. 6., in petek, 8. 6. (5 ur na dan). Na tej delavnici se boo spoznavali s črno-belim analognim filmom, snemanjem z analogno Bolex kamero in z alternativnim "eko" razvijanjem filmskega traku (kava, vino, rastline ...).

Neža Knez (1990) v svojem delu raziskuje potenciale in možnosti znotraj fiktivne strukture, ki se pojavlja v resničnem času in prostoru. Zanimajo jo odnosi, ki se odvijajo v procesu oblikovanja forme, bodisi da gre za filmsko gibljivo sliko, zvok, jezik ali mešano medijsko instalacijo. Diplomirala je iz kiparstva na ALUO-ju v Ljubljani (2014) in tam tudi zaključila magistrski študij s priznanjem summa cum laude (2017). Je prejemnica več nagrad, med drugim študentske Prešernove nagrade (2015) in nagrade skupine OHO (2018) ter evropske mobilne nagrade (I-Portunus, Goethe Institut, 2019) za popotniški dokumentarni film Y?. Dve leti je rezidenčno bivala v Kreativnem centru Švicarija (2018–2020). Leta 2020 se je kot ena od udeleženk akademije WHW preselila v Zagreb, kjer se je njena strast do filmskega medija še intenzivirala. V zadnjih treh letih poglobljeno raziskuje medij eksperimentalnega filma, dodatno se je izobraževala na Šoli dokumentarno-eksperimentalnega filma Restart (Zagreb, 2021) s končnim kratkim filmom Predlogi in poskusi. Trenutno je udeleženka šole za analogni film BAL(tic) film lab (Riga/Rotterdam, 2024). Aktivno sodeluje z umetnicami_ki iz Hrvaške, Slovenije in tujine v obliki umetniških raziskav, razstav ter filmskih snemanj, vodi delavnice in je članica filmskega kolektiva Studio Pangolin. Trenutno dela na filmu Vremenoplovke, avtorice Nicole Hewitt, in svojem eksperimentalnem filmu Skozi te iste pore se še vedno zliva taisti znoj. Živi in dela med Ljubljano in Zagrebom.

Delavnica je namenjenega otrokom od 9 do 14 let. Zaradi omejenega števila mest se je potrebno na delavnico prijaviti predhodno na: nezakn@gmail.com. Prijave zbirajo do 2. 6. 2024 oz. do zapolnitve prostih mest.