Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z odprtim pozivom vabi zainteresirane k oddaji predlogov za predstavitev v slovenskem paviljonu na 19. mednarodni razstavi arhitekture La Biennale di Venezia, ki bo odprta od 10. maja do 23. novembra 2025. Rok za oddajo projektov je 26. september. Kot so zapisali v MAU, je namen poziva izbrati projekt in projektno skupino, ki bo zasnovala, oblikovala, izvedla in predstavljala slovenski paviljon na 19. mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah.

K sodelovanju so vabljeni arhitekti, krajinski arhitekti, urbanisti, oblikovalci, umetniki, kustosi, raziskovalci in drugi posamezniki ter organizacije in projektne skupine s člani različnih izobrazb oziroma profilov, ki delujejo na področju arhitekture, krajinske arhitekture, prostorskega načrtovanja in drugih disciplin, ki lahko prispevajo h koncipiranju, produkciji in predstavitvi vsebin paviljona.

Arhitekturni bienale v Benetkah je najprestižnejša svetovna razstava arhitekture. Slovenska predstavitev na bienalu naj prispeva k sodobni mednarodni razpravi o arhitekturi in naj trenutno arhitekturno situacijo v Sloveniji poveže z mednarodnim diskurzom. Koncept predstavitve v paviljonu naj izhaja iz aktualnih vprašanj in razprav o sodobni arhitekturi in družbi, so zapisali v MAU.

Kustos 19. mednarodne arhitekturne razstave v Benetkah je italijanski arhitekt in inženir Carlo Ratti. Osrednja tema bienala z naslovom Intelligens. Naravno. Umetno. Kolektivno. se osredotoča na predloge, ki rešujejo pereče probleme današnjega časa, pojasnjujejo v MAU. Ratti je poseben poziv namenil nacionalnim paviljonom, pri čemer sodelujoče države spodbuja, naj znotraj pobude "en kraj, ena rešitev" predstavijo primere, ki z lokalnim znanjem obravnavajo eksistencialne izzive današnjega časa, rešljive s sodelovanjem več akterjev.

Slovenski paviljon na bienalu je priložnost za razvoj in predstavitev projektov, ki z obravnavo problematik današnjega časa redefinirajo vlogo arhitekturne discipline za bolj kritičen, odgovoren in transformativen način delovanja. Koncept slovenskega paviljona naj se navezuje na lokalni kontekst in se obenem navezuje na širšo temo bienala, pri čemer Rattijeva pobuda "en kraj, ena rešitev" za predloge projektov za slovenski paviljon ni zavezujoča, so še zapisali.

MAO je bil kot delegirana ustanova za predstavitev Slovenije na mednarodni razstavi arhitekture v Benetkah imenovan na podlagi sklepa ministrstva za kulturo, za komisarko je bila imenovana direktorica muzeja Maja Vardjan.

Projekt za slovensko predstavitev v Benetkah bo izbrala strokovna komisija v dvostopenjskem postopku. Komisijo sestavljajo krajinski arhitekt in glavni urednik platforme Landezine Zaš Brezar, arhitektka in arhitekturna kritičarka Eva Gusel, arhitekt in umetnik Luka Murovec, Maja Vardjan ter arhitekt in predsednik upravnega odbora Sklada arhitekta Jožeta Plečnika Boštjan Vuga.