V Občini Tolmin so se v okviru projekta pod okriljem programa Interreg Italija-Slovenija ukvarjali predvsem z ostalinami gradu na Kozlovem robu.

Tolminska občina je v okviru projekta uredila dostopno pot do gradu na Kozlovem robu, označili so tudi tematske poti na vzpetini. Poleg tega so bile izvedene arheološke raziskave ter restavratorska in konservatorska dela na najdbah.

Ena pomembnih dejavnosti tega projekta – digitalizacija
V okviru arheoloških raziskav, ki jih je vodila Arheološka skupina Stik s sodelovanjem Tolminskega muzeja in pod nadzorom Zavoda za varstvo kulturne dediščine, so letos poleti arheologi našli predvsem več zanimivih arhitekturnih ostankov. Arheološke raziskave v okviru projekta so bile izvedene že leta 2020, ko so arheologi naleteli na kuhinjski odpad in bogastvo drobnih arheoloških najdb, letos pa so naleteli na ostanke gospodarskega objekta in nekaterih drugih zidov.

Ena pomembnih dejavnosti tega projekta je bila tudi digitalizacija. Izvedli so 3D-rekonstrukcijo gradu in vzpostavili z njo povezano spletno aplikacijo. V pripravi je tudi virtualni sprehod skozi arhitekturo in zgodovino gradu, ki bo v kratkem popestril obstoječo razstavo o Kozlovem robu v Tolminskem muzeju. Spletna aplikacija Kozlov rob pa je že dostopna na spletni strani kozlovrob.si.

Tudi po koncu projekta bo tolminska občina nadaljevala aktivnosti na tem območju, saj je pred kratkim za projekt Grad na Kozlovem robu – preteklost za prihodnost od ministrstva za kulturo pridobila 1,13 milijona evrov nepovratnih sredstev iz Načrta za okrevanje in odpornost.

Kot je na nedavni sklepni novinarski konferenci projekta v Tolminu pojasnila Dragica Čeč z Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, vodilnega partnerja v projektu, je večletni projekt prinesel več zanimivih odkritij na območju od Tolmina do Pivke ter na drugi strani meje do Benetk in zaledja Vidma.

Vzpostavili so platformo, na kateri so predstavljeni vsi projektni dosežki, ki vključujejo vizualno gradivo, igre, VR-izkušnje, 3D-rekonstrukcije in prezentacije gradov in njihove zgodovine. Pipravili so bile tudi nove tematske kolesarske poti, od tega štiri na slovenski strani meje.