Na tem koncertu bosta zaigrala Ensemble Dissonance in kvartet saksofonov Signum pod taktirko Izidorja Leitingerja. Ensemble Dissonance bo premierno izvedel delo Cartagena, ki ga je napisal Leitinger. Kot dirigent bo mednarodno uveljavljeni instrumentalist, pedagog, skladatelj in dirigent izvedbo svojega novega dela tudi vodil, so napovedali pri festivalu.

Godalnemu orkestru se bo pridružil kölnski kvartet saksofonov Signum, katerega člana sta tudi slovenska saksofonista Blaž Kemperle in Alan Lužar. Na koncertu bodo poleg Leitingerjevega zazvenela dela dveh še živečih glasbenikov, skladatelja in čelista Petra Gregsona ter saksofonista Willema van Merwijka, ki kot skladatelj ustvarja pod imenom Guillermo Lago. Na sporedu so tudi Sonatina za godala Uroša Kreka, čigar 100-letnica rojstva je prav letos, Argentinski plesi Alberta Ginastera ter kontemplativni Adagio, katerega avtorstvo je napačno pripisano baročnemu skladatelju Tomasu Albinoniju.

V Križevniški cerkvi v sredo, 3. avgusta, sledi koncert ruske harfistke Aleksandre Verbickaje, ki se ponovno vrača na oder Ljubljana festivala in jo slovensko občinstvo že vrsto let lahko spremlja kot harfistko in pianistko Orkestra Slovenske filharmonije. Tokrat bo predstavila program del iz obdobja romantike. Slišati bo dela očeta ruske glasbe Mihaila Glinke, ki je dva nokturna napisal posebej za harfo, ter njegovega Škerjanca, prvotno klavirsko delo.

Verbickaja bo na harfi med drugim zaigrala tudi priredbe Jesenske pesmi Petra Iljiča Čajkovskega ter fantazijo na temo iz njegove opere Jevgenij Onjegin, priredbe Ljubezenskih sanj Franza Liszta, Fantazije Impromptu Fredericka Chopina in fantazije na teme iz Donizettijeve opere Lucija Lamermoorska.

4. avgusta bodo pod naslovom Brandenburg Revisited nastopili Reinhold Friederich na piccolo trobenti ob spremstvu Ensembla Dissonance pod taktirko dirigenta in violinista Dimitrija Sitkoveckega. Ensemble Dissonance, ki združuje glasbenike Godalnega kvarteta Dissonance, Orkestra Slovenske filharmonije in Simfoničnega orkestra RTV Slovenije, bo poslušalce z glasbo kot dokumentom časa in prostora popeljal v Brandenburg, nemško zvezno deželo s prav posebno vlogo v evropski zgodovini in umetnosti.

V izvedbi vrhunskih glasbenikov ljubitelje trobilske zasedbe v soboto, 6. avgusta, čaka glasbeni večer, na katerem bodo nastopili Reinhold Friedrich na trobenti, hornist Andrej Žust in pozavnist Branimir Slokar.

Na sporedu bodo Suita za trobento, rog in pozavno Jeana Francoisa Michela, Sonata za rog in klavir Ludwiga van Beethovna, Sonata Vox Gabrieli Stjepana Šuleka, Sonata na teme Richarda Straussa, ki je nastala v sodelovanju trobentača in ravnatelja londonske Kraljeve akademije za glasbo Jonathana Freemana Attwooda ter alzaškega skladatelja Thomasa Oehlerja, zapisan niz improvizacij Vitalija Bujanovskega z naslovom Španija in Odmor Pierra Gabayja.

V Križevniški cerkvi bo med 5. in 7. avgustom med 16. in 18. uro mogoče tudi prisluhniti brezplačnim koncertom študentov mojstrskih tečajev.