V Dvorani 1. slovenske vlade v Ajdovščini je začel 5. mednarodni festival akvarela malega formata Mini Castra 2024. Po besedah vodje Lokarjeve galerije in predsednika letošnje žirije Vladimirja Bačiča je bilo na letošnjo razstavo sprejetih 131 avtorjev iz 30 držav.

Kot je zapisal Bačič, so dela raznovrstna, izgotovljena v različnih slogovnih načinih, večinoma v celoti v tehniki akvarela. Izrazno se prispeli akvareli ravno tako precej razlikujejo med seboj in se vsebinsko lotevajo različnih tematik. Vsekakor prevladujejo figuralna dela s krajinsko motiviko, temu sledijo tihožitja, žanrske slike, nekatera dela prestopajo v polje abstraktne podobe.

Akvarel je po Bačičevih besedah starodavna in zelo hvaležna slikarska tehnika, ki s specifično prelivnostjo, mehkobo in transparentnostjo kolorita, lahko pa tudi ostrino linije, omogoča obsežno likovno izraznost. Dela, ki so sprejeta na razstavo, so večinoma visoke oziroma ustrezne likovne kvalitete, tako da je imela komisija pri ocenjevanju precej težko delo, je dodal.

Komisijo so poleg Bačiča sestavljali še Marija Nabernik, Lucijan Bratuš in Azad Karim. Nagrado Občine Ajdovščina je komisija namenila Janni Liebender-Folz iz Nemčije, sponzorske nagrade pa so prejeli Matija Cipurić iz Slovenije, Momčilo Dabanović iz Srbije in Carlos Perez Lopez iz Španije.

Diplome so prejeli Leszek Blažewicz iz Poljske, Larisa Golec iz Hrvaške, Marisa Pietraperzia iz Italije ter Drago Hajdarovič, Kara Kalajžič, Slobodan Milojević, Andrej Novak, Jože Šajn iz Slovenije.