Do sobote si bo v brežiškem muzeju mogoče ogledati deset evropskih filmov. Ob koncu bodo podelili nagrado za najboljši film po izboru občinstva.

Slavnostna govornica na odprtju festivala bo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič. Filmu presenečenja bo sledilo druženje na grajskem dvorišču.

V četrtek bodo predvajali filma Svetlejša prihodnost italijanskega Nannija Morettija in Spominjam se samo srečnih dni hrvaškega režiserja Nevia Marasovića, v petek filme pa filme Srečno naključje Woodyja Allena, Nič kalorij Jessice Hausner in Varuhi formule v režiji Dragana Bjelogrlića.

Vrhunec in hkrati zadnji dan festivala pa bo ponudil štiri filme – Detektiv Tabo in primer nosoroga v režiji Mare Eibl-Eibesfeldt, Drugo dejanje Quentina Dupieuxa, Gepack Žige Kukoviča in Stari hrast Kena Loacha. Zvečer bo v Mladinskem centru Brežice še zaključek festivala s koncertom in podelitvijo nagrade.

Ustanovitelj in programski direktor festivala Aleš Pavlin je filme izbral med naborom 30 naslovov. "Nekateri od njih so še bili že na rednem sporedu, drugi še ne. Filmi so komunikativni, ob njih se bodo gledalci dobro počutili, odpirali bodo relevantne teme," je povedal na nedavni novinarski konferenci.

Brežiški župan Ivan Molan pa je izrazil upanje, da bo festival sčasoma postal tradicionalen in da bo Brežicam prinesel "neko novo prepoznavnost, ponudbo, predvsem pa dodaten obisk turistov".

Festival pripravljajo društvo vKrog, Občina Brežice, Posavski muzej Brežice in brežiški zavod za podjetništvo, turizem in mladino.