Lani je nastopil z londonskim Orkestrom dobe razsvetljenstva v zlatem abonmaju, 7. marca ob 19.30 pa bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) izvedel recital v okviru srebrnega abonmaja. Na koncertu bo interpretiral dela Bacha, Haydna, Mozarta in Schuberta, so sporočili iz CD.

Kot so zapisali ob koncertu, pianista odlikujejo "neverjeten intelekt, osupljiv spomin in impresivna vztrajnost, pa tudi vzvišena interpretacija, poglobljena občutenost in naravna iskrivost, s katerimi vabi v izrazito samosvoj zvočni svet". Je "brezkompromisen v drži, toplega humorja in privlačne odrske prezence".

Andras Schiff se je rodil leta 1953 v Budimpešti. Študiral je na tamkajšnji Akademiji Franza Liszta in v Londonu. Pomemben del njegovega umetniškega delovanja so klavirski recitali, zlasti ciklične poustvaritve klavirske literature Bacha, Haydna, Mozarta, Beethovna, Schuberta, Chopina, Schumanna in Bartoka.

Od leta 2004 je v več kot 20 mestih po kronološkem redu izvedel celoten cikel Beethovnovih klavirskih sonat. Posnetki v živo iz züriške koncertne dvorane Tonhalle so prejeli najvišja priznanja.

Nastopa tudi z večino orkestrov in dirigentov mednarodnega pomena. V tem delu daje poudarek Bachovim, Mozartovim in Beethovnovim klavirskim koncertom. Kot solist tesno sodeluje s Komornim orkestrom Evrope in komornim orkestrom Cappella Andrea Barca, ki ga je ustanovil leta 1999.

Od mladosti se posveča tudi komorni glasbi, kjer je vodil nekaj festivalov. Od leta 1998 umetniško vodi koncertni cikel Poklon Palladiu v Vicenzi. Je dobitnik več priznanj, med drugim je bil kot Beethovnov poustvarjalec imenovan za častnega člana Beethovnove hiše v Bonnu. Lani je prejel Bachovo medaljo mesta Leipzig kot "eden najpomembnejših Bachovih poustvarjalcev naše dobe".

Kot piše v koncertnem listu, je spomladi 2011 mednarodno pozornost pritegnil z javnim ugovorom zoper skrb vzbujajoče politične razmere na Madžarskem. Zaradi posledičnih napadov madžarskih nacionalistov se je odločil, da v domovini ne bo več prirejal koncertov.

V obdobju covida-19 je uvedel novo obliko napovedovanja programa neposredno na odru. Takšno muziciranje občuti kot veliko bolj iskreno, pri čemer občinstvu razkrije svoj izbor za dane koncertne razmere in razloži povezanost med izbranimi deli, so še zapisali v Cankarjevem domu.