V ponedeljek ob 20.30 bodo priredili koncert Konvergenca, ki poudarja neodvisen razvoj in nepričakovano zbližanje med deli različnih skladateljev. Koncert Srž pa bo poudaril fizični vidik zvoka.

Na Konvergenci bodo nastopili Klemen Leben (Quadrivium za solo harmoniko Klemna Lebna), Primož Ramovš (V soglasju za klarinet in harmoniko Klemna Lebna in Petra Kudra), Urška Pompe (Žilj za altovski saksofon Jana Gričarja), Tristan Murail (Vampyr! za solo električno kitaro Mauricia Valdesa San Emeteria), Beat Furrer (Samospev za violino in klavir Doris Šegule in Mihe Haasa) ter Rebecca Saunders (Kvartet za klarinet, akordeon, klavir in kontrabas Petra Kudra, Klemna Lebna, Mihe Haasa, Gašperja Livka in Stevena Loya).

"V biologiji se izraz evolucijska konvergenca uporablja za opis identičnih lastnosti, razvitih neodvisno pri različnih vrstah, celo tistih iz različnih obdobij. Hobotnica je denimo za ogledovanje okolice razvila oko, ki je po zgradbi in funkciji izjemno podobno človeškemu čeprav se ljudje nismo razvili iz glavonožcev in ne oni iz nas. Prav tako si ne delimo skupnega prednika z organom vida," pri CD-ju navajajo v sporočilu medijem.

"Podobno lahko skladatelji različnih slogov in metod odkrijejo podobne rešitve. Spored koncerta izpostavlja načine, na katere se lahko različne prvine glasbenega dela določenega skladatelja razvijejo neodvisno in vendar se nepričakovano zbližajo z deli drugih skladateljev včasih tudi medgeneracijsko," še navajajo.

Spored bo predstavil komorni ansambel Neofonia, ki ga sestavljajo slovenski glasbeniki, ki domačemu občinstvu že deset let predstavljajo tako raznovrstnost glasbe, ustvarjene v zadnjih 60 letih, kot čisto nove zvočne pokrajine. Neofonio vodi dirigent Steven Loy, ki je z ansamblom že od samega začetka leta 2010 skupaj s CD-jem soustvarjal cikel sodobne glasbe Predihano.

Petkov koncert Srž bo prav tako potekal ob 20.30. Program sestavljajo Artep (Tilen Lebar), Aures/Tinnitus/Globulis (Domen Gnezda) in Giri (Tilen Lebar), na odru pa bodo Tilen Lebar (saksofon, elektronika), Domen Gnezda (elektronika, kitara), Szilard Benes (klarinet), Jošt Drašler (kontrabas) in Bojan Krhlanko (bobni).

"Ko razmišljamo o zvoku in njegovih zvrstnih opredelitvah, pogosto pozabimo na fizični vidik in lastnosti zvoka samega. Vedno znova se znajdemo v neskončnih razpravah o estetskih preferencah in kulturnem melosu, pravzaprav pa odpiramo vprašanja, ki se v bistvu dotikajo ravno tega, kar nas nekako spodbuja k hierarhiji opredelitev in njihovim kvalitativnim predstavam. Kaj se zgodi, če prisluhnemo zvoku in ne dovolimo, da bi hierarhija opredelitev določala naša občutja? Če dovolimo zvoku, da vpliva na nas s fizičnega vidika, se lahko ob tokratnem sodelovanju umetnikov na koncertnem prizorišču prepustimo glasbi," še navajajo v CD-ju.