Ponudilo bo približno sto dogodkov, med vrhunci pa bodo vrnitev muzikala Veronika Deseniška na Celjski grad, potopitveno gledališče Celjski vsi, Srednjeveški dan in festival Okusi Celja.

Foto: TIC Celje
Foto: TIC Celje

Koncert Glasbeni epilog bo drevi na Glavnem trgu v Celju, z njim bodo celjski gledališčniki tudi sklenili sezono 2023/2024. Po besedah direktorja celjskega gledališča Mihe Goloba sta "glasba in petje sestavni del gledališča in gledaliških predstav". "Tudi v ansamblu SLG Celje imamo kar nekaj odličnih pevk in pevcev, ki jih dobro dopolnjujejo še gostujoči igralke ter igralci. In sezono smo želeli zaključiti malo drugače kot sicer," so njegove besede navedli v sporočilu za javnost.

Odprtju Poletja v Celju bo dan kasneje na Celjskem gradu sledila prva od štirih letošnjih uprizoritev muzikala Veronika Deseniška, v starem mestnem jedru pa bo mogoče obiskati koncerta pri Vodnem stolpu in na ploščadi Cankarjeva ter odprtje razstave Sprememba v omrežju v Galeriji sodobnih umetnosti Celje.

Program Poletja v Celju 2024 bo trajal do konca avgusta, koncertno dogajanje pri Vodnem stolpu in na trgu pred Metropolom pa daje mestu glasbeni utrip že od začetka junija dalje.
Po besedah direktorice Zavoda Celeia Celje Maje Voglar so pri snovanju progama zasledovali "tako programske smernice, ki jih s komunikacijskima temama umetnost in kultura opredeljuje Slovenska turistična organizacija, kot tudi dobre izkušnje s tradicionalnimi prireditvami, ki jih bomo še nadgradili". Dodala je, da bodo nadaljevali tudi z nekaterimi lanskimi novostmi, kar nekaj dogodkov pa bodo izpeljali v sodelovanju z drugimi ustanovami ter posameznimi umetniki in ustvarjalci.

Na Glavnem trgu bo na začetku julija znova potekal program uličnega preplesavanja različnih plesnih zvrsti Ujemi ritem, na dvorišču Knežjega dvora pa koncerti Celeia Klasika. Muzejski trg bo prizorišče Večerne glasbene čarovnije.

V akustični verziji se bodo predstavili MI2, nastopili bodo tudi Marko Škugor in Kvatropirci.
Pri Vodnem stolpu bo na odru Celeia Špital za prjatle pripravil 15 koncertov, prav tako pestro koncertno dogajanje ob petkih in sobotah na trgu pred Metropolom pripravljajo v kavarni in restavraciji Cankarjeva.

Na Krekovem trgu bodo za manjše koncerte poskrbeli v Hotelu Evropa, zadnji avgustovski petek pa bo potekal še kulinarični festival Okusi Celja.

Kot vsako leto bo eno osrednjih poletnih prizorišč Celjski grad, kamor se vrača muzikal Veronika Deseniška. Ob koncih tedna bodo znova odprta vrata grajske tiskarne, doživeti bo mogoče tudi utrip srednjeveškega grajskega življenja, in sicer v okviru programa Živa zgodovina. Tega bodo na zadnji avgustovski dan sklenili s tradicionalnim Srednjeveškim dnevom. Na Celjski grad pa med drugim prihaja tudi Tomislav Bralić, ki bo s Klapo Intrade poskrbel za odmev dalmatinskih skladb.

Največja novost programa Poletje v Celju 2024 bo krstna uprizoritev predstave potopitvenega gledališča Celjski vsi. Uprizoritvi bosta dve, in sicer 23. ter 24. avgusta. Po besedah avtorice Nuše Komplet Peperko potopitveno gledališče kot forma ponuja prehajanje v času in prostoru, pri čemer si gledalci skozi sekventno dramaturgijo sami izberejo prizore, ki jih želijo videti in s tem tudi zgodbe, ki jim sledijo. Avtentičnost Celjskega gradu bo pri tem služila kot prvovrstna site-specific scenografija.