Kot že v preteklih letih je tudi letos rdeča nit festivala povezovanje slovenske, italijanske in mednarodne scene ter združevanje glasbe z vizualno umetnostjo in poezijo.

Festivalski program, ki ga je zasnoval umetniški vodja Zlatko Kaučič, tako vključuje slovenske, italijanske in mednarodne glasbenike različnih generacij in jim omogoča povezovanje. S tem namenom na festivalu potekajo tudi delavnice, ki jih vodita mednarodno priznana glasbenika Frode Gjerstad in Iva Bittova, udeležili pa se jih bodo glasbeniki z obeh strani meje ter od drugje.

Kot so za STA zapisali v KUD-u Zvočni izviri, ki festival organizirajo, so letos še posebej veseli češke glasbenice Ive Bittove in norveškega saksofonista Frodeja Gjerstada. Oba sta izkušena akterja na mednarodni sceni improvizirane glasbe. "V čast nam je, da bosta lahko svoje znanje tudi delila na delavnicah, ki bodo potekale med festivalom," so dodali.

Na preteklih izdajah so imeli zelo dober odziv – tako samih obiskovalcev kot tudi tujih in domačih medijev. Veliko udeležencev je prispelo tudi iz Italije. Festivalskih dogodkov se udeležujejo glasbeniki in glasbeni navdušenci iz Slovenije in sosednjih držav. Letos pričakujejo 500 obiskovalcev, so še zapisali.

Drevi bodo odprli fotografsko razstavo Žige Koritnika. Poezijo bosta na festivalu predstavila Cristina Micelli iz Italije in Iztok Osojnik iz Slovenije. Med nastopajočimi glasbeniki na letošnjem festivalu pa so Heather Leigh, Kaja Draksler, Szymon Gasiorek, Boštjan Simon, Luigi Vitale, Alfonso Munoz in Christine Abdelnour.

Festival se bo sklenil v soboto.