Izvedba je del večletnega avtorskega opusa Magija – kinestetična empatija v plesu koreografinje, plesalke in producentke Dragane Alfirević.

Osrednja tema projekta je, kot je zapisala, raziskovanje kinestetične empatije v plesu, proces poganjajo vprašanja: kako moje telo zaznava plešoča telesa onkraj optične zaznave, kaj v meni pleše, ko plešem, kateri del gledalca gleda ples. Avtorsko ekipo zanima, kaj je nevidnega v plesu, neslišnega v zvoku, na kakšen način se lahko afirmira sinestezija oziroma sodelovanje vseh čutov skozi ples, ter tudi na kakšen način lahko plesna praksa in teorija (jezik) sodelujeta.

"Vemo, da čutimo, preden vemo, kaj čutimo. Predamo se mreži občutkov, ki se plete med nami in vami, uklonimo se pred skušnjavo misliti, da vemo, kaj počnemo. Čeprav je vse tukaj in zdaj, nas dotik, ki je svojevrsten pogled, odpre času, ki nam je nekoč že preminul pred očmi, nam izpuhtel pod blazinicami prstov. Minulo prevajamo v nastajajoče, medtem ko pustimo nastajajoče izzveneti v minulo. Linearni čas se razprši v obilje simultanih trenutkov, ki ga zagrabiš, ali pa ga pustiš odplavati – oboje je enako dobro," ob napovedi predstave piše na spletni strani zavoda Bunker.

Del raziskovanja je triurna večmedijska izvedba, ki je od danes do sobote na programu Stare elektrarne, in sicer med 17. in 20. uro, kjer se različni elementi, ideje in sopostavljajo in oplajajo, kjer zagotovijo prostor tudi za nove vrste pozornosti in sobivanja samih gledalcev, oz. za povratno zanko zaznave med nastopajočimi in publiko. Ta izvedba je drugi javni dogodek, prvi je bil februarja letos. Raziskovanje se bo nadaljevalo še v letih 2025 in 2026, je še zapisala Dragana Alfirević.

V umetniški avtorski ekipi so poleg avtorice projekta še Liza Šimenc, Jaka Bombač, Katarina Pejović, Špela Škulj, Marko Batista, Dajana Ljubičić, Sunčan Stone, Bor Pungerčič in Gaja Madžarevič.

Po besedah avtorice projekta je bil vsak avtor povabljen z vsemi svojimi interesi in potenciali, zato je vloge nemogoče razdeliti na klasičen način, saj so vsi sodelovali pri različnih ravneh in fazah projekta kot tudi v vmesnem prostoru med načini izražanja, mediji in orodji.

Projekt se izvaja v produkciji Nomad Dance Academy Slovenija in v partnerstvu s Staro Mestno Elektrarno – Elektro Ljubljana ter studiem Moj korak, Španskimi borci in Džunglo.