Na dveh koncertnih večerih, ki bosta drevi in v petek, bosta nastopila ukrajinski pianist Lubomir Melnik in mlada domača pianistka Rebeka Rusjan Zajc. Oba koncerta bosta ob 20. uri v Stolpu Škrlovec.

Klasično izobražen ukrajinski pianist Lubomir Melnik raziskuje nove smernice sodobne glasbe. S svojimi hitrimi in kompleksnimi notnimi strukturami je zaslovel kot eden najhitrejših koncertnih pianistov na svetu. Za svojo glasbo pravi, da je "kontinuirana glasba", ker so ga življenjske izkušnje privedle do iskanja glasbe kot prosto tekoče kaskade not v hipnotične zvočne valove.

Kritiki so v njegovi glasbi zaznali vpliv Ravija Shankarja in drugih indijskih slogov, skupaj z vztrajnimi, ponavljajočimi se teksturami pionirjev minimalizma, kot sta Steve Reich in Philip Glass. Sam sicer poudarja predvsem ameriškega skladatelja Terryja Rileyja in njegovo legendarno delo In C iz leta 1964. Vendar dodaja, da pozorni poslušalec lahko sliši tudi obrise tradicionalne ukrajinske ljudske glasbe.

Rebeka Rusjan Zajc živi in deluje v Amsterdamu, kjer je pred kratkim končala dodiplomski študij džezovskega klavirja. Kot pianistka predstavlja razvoj svojega soloprojekta v tedenski rezidenci v sklopu projekta MUSIC at Comedy Cafe Amsterdam. Februarja je nastopila na festivalu slovenskega džeza Zvončki in Trobentice v Cankarjevem domu, lani pa na Jazz festivalu Ljubljana.

V soloklavirski praksi se posveča pojavu zvoka in njegovemu izviru ter razvoju od osnov do kompleksnih struktur, preizprašuje večpomenskost in večplastnost zvoka ter ponuja poslušalcem nove uvide k izkušnji obstoja, so zapisali v Layerjevi hiši.