Razstavo je pripravila Evropska komisija v Bruslju, Občina Tolmin in Tolminski muzej pa sta ob začetku predsedovanja Slovenije Svetu EU-ja poskrbela, da bodo nosilci znaka evropske dediščine predstavljeni tudi pri nas. Postavljena je na prostem, v grajskem vrtu za stavbo Tolminskega muzeja, Tam bo na ogled mesec dni, od avgusta dalje pa jo bodo za dva meseca postavili ob cerkvici na Javorci.

"Zdi se mi, da tja tudi sodi, glede na to, da je cerkvica svetega duha na Javorci tudi nosilka znaka evropske dediščine," je dejala direktorica Tolminskega muzeja Damjana Fortunat Černilogar.

Prepričana je, da je v Sloveniji še veliko kulturne dediščine, ki bi si zaslužila znak evropske dediščine. "Mislim, da bi tudi kakšen objekt z našega območja zagotovo še sodil v to skupino," je dejala in ob tem omenila ostaline na Kozlovem robu.

Znak evropske dediščine združuje območja dediščine, ki imajo simbolno vrednost za Evropo in so pomembno vplivala na evropsko zgodovino in kulturo in/ali imela pomembno vlogo pri oblikovanju Unije. Ta območja obiskovalcem omogočajo, da se povežejo z bogato evropsko kulturno dediščino in bolje spoznajo evropsko zgodovino.