V nedeljo, 6. oktobra, bo pri planinskem zavetišču Gozd tudi spominska slovesnost ob 80. obletnici požiga vasi ter ob krajevnem prazniku Krajevne skupnosti Križe in Senično.

Razstava zaznamuje spomin na tragične dogodke 7. oktobra 1944 v Gozdu, ko je okupator s pomočjo domobrancev požgal vasi, vaščane pa pregnal. Poleg spomina na dogodke v vasi Gozd razstava predstavlja tudi širši kontekst narodnoosvobodilnega boja na slovenskih tleh med letoma 1941 in 1945 ter poudarja pomen ohranjanja zgodovinskega spomina na obdobje druge svetovne vojne, so sporočili iz Tržiškega muzeja.

Dogodkov v vasi Gozd, ki leži na južnem pobočju Kriške gore, se v tržiški občini vsako leto spomnijo tudi s spominsko slovesnostjo. V vasi je bilo ob začetku okupacije 11 hiš s 65 prebivalci. Vaščani so sodelovali s partizani, prek vasi so potekale tudi oskrbovalne in obveščevalne poti.

7. oktobra 1944 je 200 nemških policistov in domobrancev v Gozdu nad Golnikom, kjer so vaščani podpirali partizane, nad vasjo pa so imeli terenski aktivisti tudi nekaj bivakov, napadlo II. bataljon Kokrškega odreda, ki mu je na pomoč prišla 2. četa III. bataljona, je dogodke v knjigi Kranjsko okrožje med nemško okupacijo in narodnoosvobodilnim bojem 1941–1945 zapisal zgodovinar Ivan Križnar.

Po triurnem boju so bili trije partizani ranjeni, med njimi tudi komandant Slavko Dobre - Karlo, ki si je ranjen pred zajetjem sam vzel življenje. Pred odhodom iz Gozda so Nemci zanetili požar v hišah in vas požgali. Gozd je bil v kranjskem okrožju četrta požgana vas, za Bistrico, Kokro in Jamnikom, je v knjigi pojasnil Križnar.