Tokrat bo tema festivala Na zeleno barvam svet obiskovalce ozaveščala o skrbi za okolje, smotrni rabi in ponovni uporabi različnih izdelkov, trajnostno naravnanih ukrepih in sobivanju z naravo.

Kot so sporočili s Festivala Velenje, se bo v tednu pred uradnim odprtjem zvrstila vrsta predfestivalskih dogodkov. Organizatorji 1. septembra pripravljajo tradicionalni Pikin planinski pohod, ta dan se začenja tudi Pikin kino, med 2. in 6. septembrom pa se bodo na različnih prizoriščih v Velenju zvrstila odprtja Pikinih razstav.

Pika bo v Velenje prispela 7. septembra in ob 11. uri na Titovem trgu od velenjskega župana Petra Dermola prevzela župansko lento. Tako bo vse do 13. septembra v Velenju nagajivo županovala po svoje in mesto začinila z zabavno mešanico vzgojno-kulturnih vsebin za vse generacije.

Piko bo 13. septembra obiskala tudi častna pokroviteljica 35. Pikinega festivala, predsednica države Nataša Pirc Musar.

V sedmih festivalskih dneh se bo na odrih in drugih prizoriščih zvrstilo več kot 100 festivalskih dogodkov, ustvarjali bodo na več kot 100 kreativnih delavnicah, raziskovalno-poučni poligoni bodo odstirali preteklost Šaleške doline, tematska področja pa bodo obiskovalcem nudila spoznavanje različnih tematik pod letošnjim sloganom Na zeleno barvam svet.

Ves festivalski konec tedna bo odprta tudi kulinarična tržnica Pikina promenada okusov. Osrednja festivalska prizorišča, kot so Titov trg, Pikino mestno otroško igrišče in Rdeča dvorana, bodo povezana z dobro označenimi pešpotmi.

V sklopu predfestivalskih dejavnosti so odprti trije Pikini natečaji, in sicer likovni Pika objema svoj planet, fotografski Na zeleno barvam svet in literarni Pikin natečaj hrbtne poezije. Prav tako že poteka dobrodelna akcija Malo dobro delo prekosi velike besede, zbrana finančna sredstva pri Medobčinski zvezi prijateljev mladine Velenje pa bodo namenjena pomoči družinam, ki so jih lani prizadela neurja.

Pikin festival je rezultat dobrega in dolgoletnega prijateljskega sodelovanja različnih organizacij, ki za otroke radi združijo vse moči. Organizator festivala, ki poteka pod pokroviteljstvom Mestne občine Velenje, je Festival Velenje.