PAZ Vinko Vodopivec na tekmovanju v Varni (foto: Mitja Jež) Foto:
PAZ Vinko Vodopivec na tekmovanju v Varni (foto: Mitja Jež) Foto:
Dirigent Primož Malavašič (foto: Mitja Jež)
Foto: Mitja Jež
Foto: Mitja Jež
Foto: Mitja Jež
Foto: Mitja Jež

pod vodstvom dirigenta Primoža Malavašiča je minuli vikend (12. – 15. maj) nastopil na mednarodnem zborovskem tekmovanju »prof. Georgi Dimitrov« v Varni v Bolgariji. Tekmovanje velja za eno najpomembnejših zborovskih tekmovanj v Evropi in spada v verigo šestih tekmovanj, katerih zmagovalci se nato potegujejo za veliko nagrado Evrope.
Na tekmovanju je zbor nastopil v kategoriji moških in ženskih zborov, v kateri je osvojil prvo mesto in zlato plaketo. Kot zmagovalec svoje kategorije je nastopil še v finalu za veliko nagrado Varne, kjer je osvojil končno drugo mesto. Prvo mesto je osvojil mešani zbor »Ateneo de Manila College Glee Club« iz Filipinov, ki bo tako tekmoval za veliko nagrado Evrope, ki bo prihodnje leto v Mariboru.
»Turneja je bila prijetna in sproščena kljub dolgi poti do Črnega morja. Zlato in drugo mesto sta lepi nagradi za čas in delo, ki smo ga pevci in dirigent vložili v priprave, zato ju s ponosom prinašamo domov«, dodaja predsednik zbora Matevž Červ.
Primorski akademski zbor Vinko Vodopivec so leta 1953 ustanovili primorski študentje, ki so takrat študirali v Ljubljani. Zbor še danes sestavljajo pretežno primorski študentje. Prvi dirigent je bil Anton Nanut, trenutno pa zbor že sedmo sezono vodi Primož Malavašič. Pod njegovim vodstvom je zbor dosegel vrsto mednarodnih uspehov in sicer zlata priznanja v Pragi leta 2006, Bratislavi leta 2009 in Zadru leta 2010. Zbor se tudi redno udeležuje državnega tekmovanja Naša pesem v Mariboru. Na zadnjem tekmovanju leta 2010 je prejel srebrno plaketo in priznanje za najboljši moški zbor.
avtor: PAZ Vinko Vodopivec
fotografije: Mitja Jež
Novico je napisal uporabnik paz vv.