Otroški imperij Foto:
Otroški imperij Foto:


Uroš Weinberger, rojen leta 1975 v Trbovljah, je študiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je leta 2003 diplomiral in dve leti kasneje tudi magistriral. Živi in ustvarja kot samostojni likovni umetnik v Novem mestu in Ljubljani.
Podobe Uroša Weinbergerja so daleč od ustaljenega dojemanja sveta. Slikar skuša iz kaosa ustvariti red, v mešanici lastnih izkustev, zgodovinskih danosti in komunikacijskih sodobnih medijev išče smisel. S tem odpira prostor svobode, lastnega prepričanja in upanja drugih ljudi: táko ozračje na slikah je posledica njegovega razmišljanja o bivanju in usodi človeštva. Slikarjeve zgodbe se prepletajo z izmišljenimi zgodbami fiktivnih oseb. Odkriva velike mojstre, ki so zaznamovali našo miselnost. Rad ima občutek presenečenja, ki ga povzročajo nenavadna vizualna soočenja podob na njegovih platnih. Prevzema ga občutek gibanja, ne le v prostorsko časovni razsežnosti, temveč bolj kot prehajanje, kot sprememba stanja in mesta človeka v sodobnem svetu. Privlači ga cikličnost bivanja, ki ima vedno začetek in konec: od tod predstava o prehajanju skozi različna razvojna obdobja človeštva, skozi različne plasti bivanja.
V Weinbergerjevi slikarski povesti je človeška figura postavljena v najrazličnejše prostorske odnose, ujeta v raznovrstne dejavnosti, predvsem pa je vizualno podvržena pestri dramaturgiji. Figure so včasih slikane po modelu, kar se kaže v skoraj realističnih podobah ljudi, katerih poteze obraza so včasih zabrisane (pa naj predstavljajo človeka, ki sredi sodobnega mesta sedi v budistični pozi, ali podobe moških, ki se v različnih vlogah pojavljajo na slikah), drugič nevidne (med ne pregosto množico ljudi na ulici), le redko pa do kraja izslikane.
Situacija se iz trenutka v trenutek obrača, deklica v obleki iz petdesetih let prejšnjega stoletja je sredi puščave s prisrčnim naklonom nagnjena k deklici v pisani obleki s plinsko masko na obrazu, Marx se rokuje z robotom, cepelin se bo srečal s satelitom, debeluška z energijo drobnega dečka, gozd z vesoljskim plovilom, idiličnost dnevne sobe s kolonizacijo Marsa. Preteklost s prihodnostjo.
Slikar uspešno spaja številne elemente skozi analitičen in družbeno kritičen pristop ter jih prepreda z lastnim sodobnim, ekspresivnim zapisom. Tako zasnovane slikarske ploskve ne pomenijo nereda, nepremišljenosti ali naključnosti. V njegovih slikah je navzoče občutje neharmoničnosti in neizbežnosti, včasih klavstrofobičnosti in strahu pred tem, kakšno vizijo nam ponuja današnji svet. Bistvo tega radikalno zasnovanega vizualnega akta je v osrčju neposrednosti povezovanja sprememb samih.
Gibanje risb na površini posega v prostor, kar stopnjuje živost in istočasno omogoča upodobitev nečesa, kar sicer velja za neprikazljivo. Z nenavadnimi oblikovnimi in vsebinskimi prepleti jih Weinberger sestavlja v vizionarske, nadrealistično domišljijske podobe. A te podobe, ki nastajajo, ilustrirajo dogodke, ki se v resnici niso zgodili, čeprav vsebujejo idejo resničnosti. Tiste resničnosti, ki jo dan za dnem sprejemamo preko medijev, in vse bolj agresivno prikazuje izkrivljenost človeške narave. Slikar ironično in alegorično manipulira s podobami zaradi nemoči, ki jo čuti ob opazovanju in analiziranju človeške družbe, kot da je nekje zakodirana usodna napaka izvirni greh, iz katerega se bomo morda nekoč izkopali.
Pogosto metaforično naslovljene podobe slikar naseljuje z intuitivnimi čustvenimi odzivi in z različnimi stanji zavesti, ki ustvarjajo vibrirajoče energijsko polje ter s tem vzpostavlja komunikacijsko napetost. Tako se zgodovinski spomin, vzgib – pogojen v trenutnem doživljanju – in preroška vizija v razstavljenem ciklu slik Human Error dopolnjujejo: vanje je izslikana zavest o trenutnem dejanju, ki soobstaja hkrati z že doživeto izkušnjo. Vsaka poteza Uroša Weinbergerja v večnosti tega trenutka je pomenljiva, nadčasovna in zgovorna.
Tatjana Pregl Kobe, umetnostna zgodovinarka
Razstava bo na ogled do 22. aprila 2009.
Ogled razstave je možen od ponedeljka do petka, od 7.00 do 22.00, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa po predhodnem dogovoru z receptorji na telefon 07 331 22 45.

Novico je napisal uporabnik jamami