24. aprila bodo potekale volitve novega sklica državnega zbora, ki bo imenoval prihodnjo vlado. V NSK-ju upajo, da bo nov akcijski načrt pripravljen v 100 dneh po nastopu kulturnega ministra v novi vladi.

24. aprila bodo potekale volitve novega sklica državnega zbora, ki bo imenoval prihodnjo vlado. Foto: Matija Sušnik/DZ
24. aprila bodo potekale volitve novega sklica državnega zbora, ki bo imenoval prihodnjo vlado. Foto: Matija Sušnik/DZ

Potrebni so jasni cilji in merilci uspeha
Kot so spomnili v NSK-ju, je bila Slovenija več kot štiri leta brez nacionalnega programa za kulturo, letos februarja pa ga je DZ le sprejel. V NSK-ju so kljub pripombam menili, da je dokument za osemletno obdobje treba sprejeti, predvsem zato, ker je ta nujni predpogoj za štiriletni akcijski načrt, ki ga ministrstvo za kulturo zasnuje, potrdi pa vlada. To je dokument z jasnimi, konkretnimi cilji in ukrepi ter kazalniki, s katerimi je mogoče meriti, v kolikšni meri se uresničuje, je v imenu NSK-ja zapisala predsednica Uršula Cetinski.

Nujnost javne razprave
Ker nobena kulturna dejavnost zaradi epidemije in vladnih ukrepov za njeno omejitev ni ostala neprizadeta, so v NSK-ju na zadnji seji predlagali, da se akcijski načrt pošlje v javno razpravo najpozneje 100 dni po nastopu ministra za kulturo. Obenem se jim zdi pomembno, da bi šel načrt v javno razpravo in s tem pridobil širšo verodostojnost.

Kdo bo imel prednost pri rezanju kulturne pogače?
V akcijskem načrtu bi bilo po mnenju NSK-ja treba jasno definirati, "katera kulturna infrastruktura na ravni države bo imela prednost, kakšne vire v resnici potrebujemo in kje jih bomo vzeli".

Za NSK bi bilo vprašanje za kulturne politike tudi, ali se bodo v naslednjih štirih letih lotili prenove načel, po katerih presojamo, katera kultura si zasluži javno podporo države in koliko.