Osebni in profesionalni odnos Mokranjca in Jenka pooseblja dobre odnose med narodoma. Oba sta namreč poleg odličnega medsebojnega sodelovanja pomembno prispevala h kulturnemu razvoju in prijateljstvu, saj sta skupaj nastopila v pomembnih trenutkih nekdaj skupne zgodovine, so zapisali v srbskem kulturnem centru.

V okviru praznovanja dneva srbsko-slovenskega prijateljstva so ob 10. uri pred župnijskim domom Srbske pravoslavne cerkve v Ljubljani odprli razstavo z naslovom Znameniti Slovenci v Srbiji/Znani Srbi v Sloveniji. Razstava skozi digitalno ikonografijo – portrete in kratke literarne zapise – predstavlja Slovence, ki so živeli in prispevali k razvoju Srbije, ter Srbe, ki so pustili pomemben pečat na različnih področjih kulture v Sloveniji. Razstava bo gostovala še v Mariboru, Kranju, Kopru, Novem mestu, Novi Gorici in Velenju.

Člani srbskega kulturnega centra – srbske knjižnice Mihajlo Pupin so odprli tudi obnovljeno knjižnico na novem naslovu Luiza Pesjakova 9 v Ljubljani. "Naše kulturno društvo, ustanovljeno leta 1994, uživa status organizacije javnega pomena na območju kulture Republike Slovenije in ima okoli 20.000 knjig v srbskem jeziku," so ob tem poudarili.