Anka Kočevar: Hudi Hudič. Foto: Vodnikova domačija
Anka Kočevar: Hudi Hudič. Foto: Vodnikova domačija

Razstava v treh sklopih orisuje tri knjižne oziroma revijalne projekte Anke Kočevar.

Prvi sklop prinaša ilustracije v tehniki tempere in kemičnega svinčnika, ustvarjene za slikanico Princesa kamnitih besed Bine Štampe Žmavc (Miš založba, 2021). V drugem sklopu so na ogled svojevrstni kolaži mešanih tehnik, ki so nastali za knjigo Vsak kaj zna Darje Divjak Jurca (Mladinska knjiga, 2021). Tretji sklop pa predstavljajo originali ilustracij iz serije Pravljice iz temnega gozda, ki vključuje pet ljudskih pravljic, štiri nemške in eno baskovsko, ki jih je za Ciciban priredila Slavica Remškar.

Ilustriranje doživljam kot odkrivanje in odločanje, kako z likovnimi sredstvi osvetliti besedilo - njegovo vsebino in stilne plasti. Ta proces je, vsaj pri meni, samo napol pod nadzorom misli. Velikokrat se mi zdi, da moje roke z likovnimi pripomočki in materiali do neke mere samoupravljajo, ali pa, da me celo sam material in pripomočki usmerjajo v določeno likovno rešitev.

Anka Kočevar

Mojstrsko ustvarjanje ritmične kompozicije
Izbor razstavljenih ilustracij tvori konsistentno celoto z izrazito avtoričino črto, ki gradi tako realistične kot stilizirane podobe. Anka Kočevar mojstrsko ustvarja ritmične kompozicije, ob pristni likovni govorici pa premišljeno uporablja prostorske ključe in ustvarja globino prepričljivih prizorov, ki jih preveva igrivo, humorno ali temačno dogajanje posameznih zgodb. Pripovedni lok gradi z razmerjem med enostranskimi in dvostranskimi ilustracijami, polnim in praznim prostorom ter dobro načrtovanimi kompozicijami. Vse to dopolnjuje uporaba manj nasičene barvne skale z živahnimi poudarki, piše v napovedi razstave.

Avtorica domiselno in senzibilno pristopa k izhodiščnemu besedilu, njene ilustracije izrazito odpirajo pripoved in skozi podobe razširjajo svet. "Ob opazovanju ilustracij Anke Kočevar tako zremo v kos prostrane domišljijske krajine, ki presega izhodiščni besedni svet," je zapisala kuratorka razstave Maša P. Žmitek.

Anka Kočevar: Tri vretena. Foto: Vodnikova domačija
Anka Kočevar: Tri vretena. Foto: Vodnikova domačija

Z interaktivnimi vsebinami obogatena razstava
Razstavo dopolnjujejo interaktivne vsebine, kot so zvočni posnetki, igrarije in drugi elementi, ki nagovarjajo mlado občinstvo. Ti na razstavo vstopajo ob drugem odprtju v okviru 14. ljubljanskega festivala kulturno-umetnostne vzgoje Bobri oziroma 26. marca.

Anka Kočevar. Foto: Vodnikova domačija
Anka Kočevar. Foto: Vodnikova domačija

Anka Kočevar (1982) je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani. Središče njenega ustvarjanja sta ilustracija in animirani film, deluje tudi na področju umetnostne vzgoje. Njena dela izhajajo v revijah Ciciban, Cicido in Galeb.

Ilustrira knjige za otroke, svoje ilustracije pa razstavlja samostojno in na selekcioniranih razstavah. Kot risarka in filmska animatorka pogosto sodeluje z različnimi režiserji pri ustvarjanju animiranih filmov. Leta 2019 je za svoja dela prejela posebno pohvalo žirije na 13. Slovenskem bienalu ilustracije.

Razstava, ki jo v Galeriji Vodnikove domačije odpirajo drevi ob 19. uri, bo na ogled do 9. aprila.