Svetlana Zaharova predlani, med vajami za Trnuljčico. Foto: EPA
Svetlana Zaharova predlani, med vajami za Trnuljčico. Foto: EPA
39-letni Nikolaj Ciskaridze, ki za Bolšoj pleše (oz. je plesal) že od leta 1992, je pomagal razpihovati ogenj javne debate, ko je vodstvo gledališča obtožil, da so napad na umetniškega vodjo Sergeja Filina (trije možje so ga pričakali pred stanovanjem in ga polili s kislino, ki ga je skoraj oropala vida) poskušali izkoristiti za lov na čarovnice, usmerjen proti njemu samemu. Junija letos mu pogodbe niso podaljšali. Foto: EPA
Predsednik Putin leta 2005, v pogovoru s plesalcema Zaharovo in Ciskaridzejem. Eden je že del Bolšojeve zgodovine, usoda druge je še v zraku. Foto: EPA

Zaradi spora okrog glavne ženske vloge v novi produkciji Puškinovega baleta Jevgenij Onjegin je svoje sodelovanje pri predstavi odpovedala ena najslavnejših plesalk gledališča, Svetlana Zaharova.

Zaharovo je bilo med vajami za vlogo Tatjane v novi baletni interpretaciji romana v verzih iz 19. stoletja že mogoče videti v televizijskih prispevkih na ruski televiziji, zdaj pa je nenadoma za njo izginila vsaka sled in tudi na novinarska vprašanja se ne odziva. Vodstvo gledališča noče komentirati, ali Zaharova razmišlja o izstopu iz ansambla, je pa za zdaj še planirana kot ena od članic ansambla, ki bo v kratkem odpotoval na londonsko turnejo.

Brcnili so jo iz premierne predstave
Ruski časopis Izvestja je poročal, da je Zaharova z vaj besno odvihrala, potem ko je izvedela za nenapovedano rotacijo pri razdelitvi vlog: kar naenkrat je bilo objavljeno, da bo nastopila v predstavah 13. in 17. julija, ne pa tudi na večer premiere. Vloga Tatjane je v Jevgeniju Onjeginu seveda glavna; Zaharova bi morala plesati z Američanom Davidom Hallbergom, svojim dolgoletnim plesnim partnerjem. Zdaj nista za nobeno izmed predstav v bližnji prihodnosti navedena niti Zaharova niti Hallberg; Hallberg se bo pozneje menda vrnil, trenutno pa potrebuje več časa za vaje z novo soplesalko.

Afera "Filin" je bila samo najodmevnejša v celi vrsti škandalov
"Upor" Zaharove seveda prihaja na petah cele vrste škandalov v ugledni ustanovi; v svetovnih medijih je seveda najbolj odmeval grozljiv napad s kislino, ki je v začetku leta doletel umetniškega vodjo baleta, Sergeja Filina. (Filin se že mesece zdravi v Nemčiji, a še zdaj ni gotovo, ali bo še kdaj videl ali ne.) Atentat nanj naj bi organiziral eden izmed plesalcev iz ansambla, Pavel Dmitričenko, ki trenutno na sojenje čaka za zapahi; njegovo dekle, Anželina Voroncova, ki naj bi bila tudi povod za napad (oziroma to, da ni in ni dobivala vidnejših vlog), je Bolšoj medtem že zapustila. Prav tako, pa čeprav neprostovoljno, je odšel njen mentor, gruzijski baletni zvezdnik Nikolaj Ciskaridze, ki je javno pozival k odstopu celotnega Bolšojevega vodstva in je v zadnjih letih večkrat glasno opozarjal na korupcijo v ustanovi.

Množični osip
Lani se je v Kanado izselila primabalerina Svetlana Lunkina, ki se je, tako vsaj trdi, ustrašila groženj s smrtjo. (V Bolšoju sicer namigujejo, da imajo z njenim odhodom morda več opravka posli njenega moža, ki ga trenutno sodno preganja njegov nekdanji poslovni partner.) Pred tem je gledališče izgubilo še en zvezdniški par: Ivan Vasiljev in Natalija Osipova sta s precejšnjim pompom odšla, ker nista bila zadovoljna z "omejenim repertoarjem".