Olza Olzeta je lani zasedla drugo mesto na 9. državnem prvenstvu Španije. Obenem je tudi ustanoviteljica Poezije proti kapitalizmu in patriarhatu in koordinatorka LGTBIQ+ protirasističnega odprtega mikrofona v Barceloni. Foto: Osebni arhiv
Olza Olzeta je lani zasedla drugo mesto na 9. državnem prvenstvu Španije. Obenem je tudi ustanoviteljica Poezije proti kapitalizmu in patriarhatu in koordinatorka LGTBIQ+ protirasističnega odprtega mikrofona v Barceloni. Foto: Osebni arhiv
Sorodna novica Prvo spletno tekmovanje v slamovski poeziji bo gostil Maribor

Na tekmovanju, ki je letos potekalo v organizaciji Mladinskega kulturnega centra (MKC) Maribor in v spletni obliki, se je v dveh dneh pomerilo 19 pesnic in pesnikov različnih generacij iz Evrope. Slovenijo je zastopala Eva Kokalj.

Po petkovih predfinalnih izborih se je v soboto zvečer pomerila deseterica finalistov, pet izmed njih z najvišjimi skupnimi ocenami Lucerna do Moco, Eva Kokalj, Dino More Tremens, Olza Olzeta in Panagiotis Drakopoulos pa se je nato predstavilo še s tretjim nastopom.

S skupno 83,4 točke od 90 je končno zmago slavila Olza Olzeta iz Barcelone. Drugo mesto si je prislužil Lucerna do Moco iz Portugalske, tretje mesto pa je zasedla slovenska predstavnica Eva Kokalj.

Selitev na splet ni skvarila razpoloženja
Skupno si je predizbora in finale v spletnem prenosu v živo ogledalo več kot 750 gledalcev iz Slovenije in tujine, ki so s svojimi odzivi in komentarji popestrili dogajanje ter s pomočjo spletnega glasovanja oddali 601 glas, s katerimi so neposredno soodločali o uvrstitvah v finale ter izbiri končnega zmagovalca, so sporočili iz MKC-ja Maribor.

"Vzdušje je bilo neverjetno. Dva dni smo imeli občutek, da smo živo povezani z vso Evropo in drugimi celinami, ki so nas spremljale," je navedla izvršna producentka tekmovanja Nina Medved. "Najljubši del prvenstva je zame še zmeraj polfinale, v katerem se zvrstijo vsi uprizoritveni pesniki in pesnice in dobijo priložnost, da pred zbranim občinstvom predstavijo svojo poetiko besede, glasu in giba. Nekateri so močnejši v enem ali drugem, jasno, vsak ima tudi svoje izbrance, ki jih nagovorijo močneje," je dodala.

Mednarodno žirijo so sestavljali pesnica in slamerka Elena Prendžova iz Makedonije, pesnik in organizator slam dogodkov Mario Tomić iz Avstrije, zvočni performer in eden prvih imen v evropskem slamu Jaan Malin iz Estonije ter pesnik in kritik Denis Škofič iz Slovenije. Čeprav se je vse odvijalo prek spleta, se občutek
Mednarodno žirijo so sestavljali pesnica in slamerka Elena Prendžova iz Makedonije, pesnik in organizator slam dogodkov Mario Tomić iz Avstrije, zvočni performer in eden prvih imen v evropskem slamu Jaan Malin iz Estonije ter pesnik in kritik Denis Škofič iz Slovenije. Čeprav se je vse odvijalo prek spleta, se občutek "žive povezanosti z vso Evropo" ni izgubil, zagotavljajo organizatorji. Foto: Facebook/Zajem zaslona

Maribor vskočil namesto Milana
Tekmovalce, ki so lahko sodelovali na tem prvenstvu, so določila državna prvenstva posameznih držav v letih 2018 in 2019, saj je bilo predvideno prvenstvo v Milanu marca letos odpovedano zaradi izbruha pandemije novega koronavirusa.

Mednarodno žirijo so sestavljali pesnica in slamerka Elena Prendžova iz Makedonije, pesnik in organizator slam dogodkov Mario Tomić iz Avstrije, zvočni performer in eden prvih imen v evropskem slamu Jaan Malin iz Estonije ter pesnik in kritik Denis Škofič iz Slovenije.

Kot poudarjajo v MKC-ju Maribor, je slamovska poezija že nekaj desetletij v tujini in zadnjih nekaj let tudi v Sloveniji zelo priljubljena oblika pesniškega izražanja. Izvira iz Chicaga, kjer je pesnik Marc Kelly Smith novembra 1984 zagnal prve tovrstne večere v džezovskem klubu Get me High, na katerih je bil cilj, da se poezija interpretira na čim bolj performativen način.
Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji je prvič potekalo v Antwerpnu v Belgiji leta 2012, prvi zmagovalec je postal Španec Dani Orviz.