Čeprav je bilo po navedbah očividcev vse skupaj
Čeprav je bilo po navedbah očividcev vse skupaj "zelo šokantno", je bil McKellen po padcu pri zavesti. Foto: AP
Sorodna novica 85-letni Ian McKellen v bolnišnici po padcu z odra

Veteranski igralec je sklenil, da bo "z največjim oklevanjem" sprejel zdravniški nasvet, naj od predstave odstopi, češ da mora "težiti k svojemu popolnemu okrevanju".

Ianu McKellenu, legendi filma in odra, je tal pod nogami zmanjkalo na odru gledališča Noëla Cowarda v vlogi Johna Falstaffa. Ob padcu je kriknil in klical na pomoč; to so mu nudili član gledališkega osebja in dva zdravnika iz občinstva. Sledila je igralčeva hospitalizacija, dve predstavi sta odpadli, nato pa je vskočila zamenjava, David Semark. Na državni turneji, na katero se predstava podaja v sredo, bo vlogo Falstaffa tako še naprej igral Semark.

"Tako zelo sem se veselil, da bom predstavo Player Kings predstavil gledališkim občinstvom v Bristolu, Birminghamu, Norwichu in Newcastlu. Lahko pa vam zagotovim, da zdaj, ko Falstaffa igra David Semark, predstava Roberta Icka ostaja enako sijajna kot na začetku. Pojdite preverit sami," je Mckellen pozval v izjavi za javnost.

Predstava Player Kings je priredba prvega in drugega dela Shakespearovega Henrika IV, ki jo je priredil in režiral Robert Icke. McKellen je sicer igralec, ki ima Shakespeara v malem prstu: v preteklosti je bil že Rihard II., Koriolan, Jago, Rihard III., Kralj Lear in Macbeth. Nastopil bo tudi v naslovni vlogi novega filmskega Hamleta, ki ga bo režiral Sean Mathias.

V filmskem svetu je bil verjetno najbolj markanten kot Gandalf v trilogijah Gospodar prstanov in Hobit, bil pa je tudi Magneto v filmih o Možeh X ter odigral stranske vloge v Da Vincijevi šifri, Lepotici in zveri ter Gospodu Holmesu. Leta 2005 se je pojavil celo v slavni TV-žajfnici Coronation Street.

Pred petimi leti je bil McKellen enkrat že prisiljen odpovedati ponovitev Kralja Leara, ker si je poškodoval nogo, ko je tekel na vlak. Takrat se je občinstvu odkupil tako, da je vseeno prišel na oder in sede odgovarjal na vprašanja iz avditorija.