Kratke zgodbe Draga Jančarja so izbrane iz njegove antologijske zbirke Mnoga življenja. Foto: BoBo
Kratke zgodbe Draga Jančarja so izbrane iz njegove antologijske zbirke Mnoga življenja. Foto: BoBo

Osmi odmerek umetnosti spada v sklop zgodb, ki jih je mariborski ansambel začel spletno prebirati "za lažje preživljanje tesnobnih časov". Zgodbo bodo tokrat brali Eva Kraš, Nejc Ropret in Irena Varga.

V SNG-ju Maribor so narativni zaplet opisali takole. "Kolesje zgodbe trgovskega zastopnika Franca Rutarja se zavrti, ko se nekega dne zagleda v napačno knjigo." Franc je namreč pohlepen bralec, ki vsako priložnost izkoristi za branje, a samo takrat, ko je to branje v rokah drugih ljudi. "Zato ni nič čudnega," dodajajo, "da se nekega dne usodno zatakne in se zaplete v nesluteno in divjo pustolovščino."

Jančarjev lastni izbor
Ker je bilo gledališče zaradi epidemije novega koronavirusa zaprto za obiskovalce, so igralci in igralke predstavljali delo slovenskega literata na spletu. Pisatelj je na povabilo umetniškega direktorja mariborske Drame Aleksandra Popovskega izbral deseterico svojih zgodb. Vse je mogoče prebrati v antologijski zbirki Mnoga življenja (Beletrina, 2018).

Sorodna novica Maribor bodo v juniju znova prežele dramske, baletne in operne predstave

To noč sem jo videl: v prihodnji sezoni še na odru
Prihodnjo gledališko sezono bo na mariborskem odru zaživel Jančarjev roman To noč sem jo videl, za katerega je leta 2010 prejel nagrado kresnik za najboljši slovenski roman. Nemški prevod romana To noč sem jo videl se je decembra 2015 znašel na vrhu lestvice najboljših knjig, ki jo po izboru avstrijskih kritikov objavlja radiotelevizija ORF. Istega leta je bil s tem romanom kandidat za poljsko literarno nagrado angelus, namenjeno srednjeevropskim pisateljem.

SNG Maribor po dvoinpolmesečni prekinitvi vseh delovnih procesov zaradi ukrepov za zajezitev širjenja virusa SARS-CoV-2 prihodnji teden znova odpira svoja vrata ter v juniju in juliju vabi na predstave Drame, Opere in Baleta.