Beckettov Čakajoč Godota (En attendant Godot) je bil premierno uprizorjen 5. januarja 1953 v majhnem gledališču na levem bregu Sene, od takrat pa je postala ena najbolj znanih iger 20. in 21. stoletja. Na Broadwayu bosta Didija in Gogoja zaigrala filmska zvezdnika Alex Winter (levo) in Keanu Reeves. Foto: AP
Beckettov Čakajoč Godota (En attendant Godot) je bil premierno uprizorjen 5. januarja 1953 v majhnem gledališču na levem bregu Sene, od takrat pa je postala ena najbolj znanih iger 20. in 21. stoletja. Na Broadwayu bosta Didija in Gogoja zaigrala filmska zvezdnika Alex Winter (levo) in Keanu Reeves. Foto: AP
Sorodna novica 60 let čakanja na Godota

Ameriški oboževalci Keanuja Reevesa in Alexa Winterja bodo zvezdnika serije filmov dogodivščin Billa in Teda iz osemdesetih let kmalu videli v popolnoma drugačnem sodelovanju, saj se bosta spet združila na gledališkem odru. Reeves in Winter bosta štiri leta pozneje, ko sta znova skupaj igrala kot Bill in Ted v Bill & Ted Face the Music, nastopila v drami Samuela Becketta Čakajoč Godota.

Reeves in Winter: "Zelo se veseliva skupnega nastopa na odru"
Čeprav sta oba zvezdnika znana po svojem filmskem delu, bo Reevesov nastop na Broadwayu prvenec, ne pa Winterjev, ki je tam nastopil v dveh muzikalih v sedemdesetih letih, torej še preden se je podal v filmske vode. Reeves in Winter sta pozneje skupaj prvič zaigrala v komediji Bill & Ted's Crazy Journey Through Time (1989) in dveh nadaljevanjih znanstvenofantastične serije Bill & Ted's Excellent Adventures. "Zelo se veseliva skupnega nastopa na odru in sodelovanja z Jamiejem Lloydom pri eni od najinih najljubših iger," je revija Playbill navedla izjavo Reevesa in Winterja.

Sorodna novica Sovražnika iz Mož X, klateža v Čakajoč Godota

Dramo absurda v dveh delih bo režiral Jamie Lloyd
V igri irskega dramatika Samuela Becketta iz leta 1953, ki velja za vzorčni primer dramatike absurda, klateža Vladimir (ki ga bo igral Winter) in Estragon (tokrat v vlogi Reevesa) na različne načine preganjata čas in praznino, pri tem pa čas in kraj dogajanja nista določena, saj junaka nenehno pozabljata, koliko časa sta že na istem mestu ali kaj sta počela prej. Rešilno bilko ob nemoči, da bi odšla ali nehala čakati, najdeta v Godotu, prispodobi za boga, upanje in smisel. Vendar nanj neuspešno čakata iz dneva v dan, saj se ta nikoli ne prikaže. Predstava naj bi bila uprizorjena jeseni 2025 pod režijsko taktirko Jamieja Lloyda, štirikratnega nominiranca za gledališko nagrado Tony.

Reeves in Winter nista prva hollywoodska igralca v vlogah Didija in Gogoja
Igra je bila prvič uprizorjena na Broadwayu leta 1956 in je bila od takrat na sporedu trikrat, nazadnje leta 2013 z Ianom McKellenom in Patrickom Stewartom. Režiser Sean Mathias je takrat vlogo Vladimirja namenil nekdanjemu poveljniku vesoljske ladje Enterprise, medtem ko je čarovnik Gandalf iz trilogije Gospodar prstanov odigral Estragona. Po poročanju BBC-ja je McKellen takrat na svoji spletni strani zapisal, da ne bi mogel biti srečnejši, kajti "med modernimi klasiki ni bolj sočnih vlog, kot sta Didi in Gogo".

Samuel Beckett: Čakajoč Godota