Plakat za newyorško postavitev muzikala Lazarus, ki bo od jeseni na ogled v Londonu. Foto: AP
Plakat za newyorško postavitev muzikala Lazarus, ki bo od jeseni na ogled v Londonu. Foto: AP
David Bowie
David Bowie se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones, na začetku letošnjega leta pa je umrl po boju z rakom. Lazarus in album Blackstar sta bila med njegovimi zadnjimi projekti. Foto: YouTube

David Bowie je med ustvarjanjem za muzikal sodeloval z irsko dramatičarko Endo Walsh, na režijski stolček pa je sedel Ivo van Hove. Režiser je sicer londonskemu občinstvu znan po svojih vizualno presunljivih priredbah klasik, kot je na primer Sofoklejeva Antigona.

Čislana produkcija, ki je marsikoga osupnila
Kljub pomislekom je gledališka kritičarka Alexis Soloski o smiselnosti postavitve zapisala, da te nikakor ne pusti hladnega - zavede te, zbega in celo malce navduši.

Muzikal je navdihnil film Mož, ki je padel na Zemljo v režiji Nicolasa Roega, v katerem je Bowie igral v glavni vlogi Thomasa Jeroma Newtona. Film je leta 1976 nastal po istoimenski knjigi avtorja Walterja Tevisa iz leta 1963.

V glavni vlogi vesoljca, ki pride na Zemljo, da bi našel vodo za svoj izsušeni planet, v muzikalu nastopa igralec Michael C. Hall, na odru v Londonu pa se mu bosta iz izvorne zasedbe pridružila še Michael Esper in Sophia Anne Caruso.


Fascinantna vesolje in znanstvena fantastika

Znano je, da je bil Bowie navdušen nad vesoljem in znanstveno fantastiko, o čemer pričata tudi skladbi Life on Mars? in Space Oddity.

Vsestranski umetnik se je leta 1947 rodil v Londonu kot David Robert Jones, na začetku letošnjega leta pa je umrl po boju z rakom. Lazarus in album Blackstar sta bila med njegovimi zadnjimi projekti.

V muzikal, ki bo na sporedu od 25. oktobra do 21. januarja, so vključene tako skladbe z albuma Blackstar kot tudi Bowiejeve uspešnice Changes, Heroes in This Is Not America.


Video za skladbo Lazarus: