Gibanica bo letos potekala od 22. in 25. februarja, sodeluje pa več kot dvajset tujih gostov iz sedemnajstih držav. Letošnja novost je fringe program. Nagrade bodo podelili v soboto ob zaključku festivala.

Preživljati Čas Plesaje predstavlja Kejžarjev eksperiment s plesom, ki ga skuša razbremeniti produkcijskega
Preživljati Čas Plesaje predstavlja Kejžarjev eksperiment s plesom, ki ga skuša razbremeniti produkcijskega "nagona", morda celo prisile. Foto: Matija Lukič

Selektorice so v tekmovalni program izbrale sedem predstav, predstava Reči Reči Jana Rozmana in Julije Keren Turbahn pa se je z nagrado strokovne žirije s pretekle Gibanice za koreografa Jana Rozmana za predstavo Predmetenje v tekmovalni program uvrstila neposredno.

Sorodna novica "Kaj plesna praksa je? Kam se lahko ples razvije naprej?" Odre bo zasedla enajsta Gibanica.

V tekmovalni program so se uvrstile še Oh, kako zelo običajno Bojane Robinson in Katje Legin, Venera: Med ujetostjo in letenjem Male Kline, Poljub Kristine Aleksove, Loupa Abramovicija in Tomaža Groma ter U.F.O.: Poklon Katalini Ladik Jule Flierl in Irene Z. Tomažin. Uvrstile so se tudi PČP - Preživljati Čas Plesaje Mateja Kejžarja, Viktorije Bubalo, Dore Brkarić in Daniele Petković, Vstajenje 2.0 Bena Novaka, Elvisa Homana in Boštjana Simona ter Brina - Kinestetični spomenik Leje Jurišič, Bare Kolenc, Petra Kutina, Patrika Lechnerja in Mathiasa Lenza.

Festival Gibanica se bo zaključil s podelitvijo nagrad Gibanice 2023 in nagrad Ksenije Hribar. Podelili bodo med drugim nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru občinstva ter nagrado za najboljšo predstavo Gibanice 2023 po izboru mednarodne strokovne žirije v sestavi Italijana Roberta Casarotto, Dries Douibi iz Belgije in Lee Loeb (Švica/Argentina). Nagrado Ksenije Hribar za življenjsko delo letos prejme plesalec, koreograf, pedagog in umetniški vodja Iztok Kovač.

Nagradna igra

V nagradni igri tokrat podeljujemo komplet dveh vstopnic za:

- plesno uprizoritev Preživljati Čas Plesaje (24. februarja ob 20. uri)
- plesno uprizoritev Vstajenje 2.0 (25. februarja ob 18. uri)
- plesno uprizoritev Brina – kinestetični spomenik (25. februarja ob 19.30)

Za sodelovanje v nagradni igri odgovorite na naslednje vprašanje: Katera izvedba Gibanice po vrsti se bo odvila tokrat?

Odgovor pošljite na naslov mmc-kultura@rtvslo.si. Ne pozabite pripisati svojih kontaktnih podatkov in tudi, katerega od dogodkov si želite obiskati. Nagradna igra se zaključi 22. februarja ob 12. uri. Splošna pravila sodelovanja lahko preberete tukaj.

Gibanica vse od leta 2003 predstavlja slovensko sodobno plesno produkcijo in ponuja nabor najboljših predstav slovenskega sodobnega plesa in je najpomembnejša sodobnoplesna platforma v Sloveniji.