Slovenska premiera Kuriranega avtorstva v prostorih Gledališča Glej na Križevniški ulici 2 v Ljubljani bo drevi ob 20. uri.

Prizor iz performativa Kurirano avtorstvo. Foto: Gledališče Glej/Ronen Abas
Prizor iz performativa Kurirano avtorstvo. Foto: Gledališče Glej/Ronen Abas

Performativ je nastal v sklopu mednarodnega izobraževalnega programa Boundary Crossing, ki ga Gledališče Glej izvaja tretje leto. Namen programa je ponuditi uveljavljajočim se umetnikom kakovostno in edinstveno neformalno izobraževanje ter umetniško rezidenco v tujini. Program poudarja delo v mednarodnem kolektivu, delovanje v večjezikovnem prostoru ter interdisciplinarno ustvarjanje, katerega pomanjkanje čuti in si želi vsak umetnik, čigar delo želi segati onkraj meja Slovenije.

Sodelovanje z nizozemsko in turško akademijo
Boundary Crossing letos znova poteka v sodelovanju s priznanima umetniškima akademijama HKU iz Utrechta in Kadir Has iz Carigrada. Program je sestavljen iz kombinacije predavanj, evalvacij, pogovorov ter ustvarjalnega dela v prostoru. Projekt vodijo mentorji iz profesionalnega gledališkega okolja in akademskega sveta iz vseh treh držav. V Sloveniji so to Marko Čeh, Anja Pirnat in Barbara Poček s strokovno podporo Inge Remeta.

Prva premiera Kuriranega avtorstva in javna predstavitev izobraževalnega procesa trojice umetnic iz Slovenije je bila ob zaključku programa konec preteklega meseca v K2 Contemporary Art Center v Urli v Turčiji.

Foto: Gledališče Glej/Ronen Abas
Foto: Gledališče Glej/Ronen Abas

Nina Goropečnik deluje v polju vizualne in performativne umetnosti, zanima pa jo procesualnost in preizprašuje odnose med vidnostjo in gledalko. Končala je magistrski študij na oddelku za kiparstvo na ALUO-ju v Ljubljani. Z Reo Vogrinčič soustvarjata platformo Pita Projekt, ki je bila med letošnjimi nominirankami za nagrado skupine OHO. Je članica študentske pop-up Galerije 7:069 in vizualno-glasbenega kolektiva Matere.

Vizualna umetnica Đejmi Hadrović končuje doktorski študij filozofije na dunajski akademiji lepih umetnosti. Lani je prejela nagrado skupine OHO, osrednjo nacionalno nagrado za mlade vizualne umetnike v Sloveniji. Pred tem je bila prejemnica nagrade mesta Dunaj. Ustvarja kratke filme, videoumetnine, fotografije, performanse in instalacije. Njena dela se s konceptualnim pristopom navezujejo na postkolonialno teorijo, avantgardno ali postmoderno umetnost in prikazujejo, kako se življenje širi prek lastnih subjektivnih meja ter pripovedujejo o učinkih svetovne kulturne interakcije v drugi polovici dvajsetega stoletja.

Dramaturginja, dramatičarka in gledališka ustvarjalka Katja Markič je prejemnica nagrade za mladega dramatika 2015. Kot dramaturginja in pogosto soavtorica koncepta in besedilne predloge je ustvarila predstave Krik: Prvi glas (avtorski projekt v razvoju), Življenje je sen (SNG Drama Maribor, režija Dragan Živadinov), Utopia, Arheologija raja in Grenki sadeži pravice (SNG Drama Ljubljana, režija Jan Krmelj). Je med soustanovitelji umetniškega kolektiva REAKTOR, sicer pa jo zanima avtorsko in snovalno gledališče.

Foto: Gledališče Glej/Ronen Abas
Foto: Gledališče Glej/Ronen Abas