"Nisem je domišljijski tobogan, po katerem se boste – ljuba nam publika – spustili skupaj z dvema igralcema in obiskali Rusijo, vesolje, morje in egipčanske piramide, skočili iz srednjega veka v današnjost, prihodnost, leto 490 p. n. št. in 1469, kjer boste imeli čast spoznati kraljico Isabello, poleg nje pa vas bodo izza rdeče žametne zavese pozdravili še medvedek Pu, Gogolj, Marko Mandić, ameriški general, Karl Marx in Ana Netrebko. In to je šele začetek!" piše na spletni strani gledališča. Foto: Urška Boljkovac Foto:

V Gledališču Glej se je odvila premiera predstave Nisem. Zasnovali sta jo režiserka Eva Nina Lampič ter dramatičarka in dramaturginja Simona Hamer. Izhodišče uprizoritve se vrti okrog besede nisem, ki kljub nikalni obliki deluje kot osnova za določanje nekoga oziroma nečesa. Analize sta se lotili znotraj gledališkega prostora in širše.

Predstava se loteva vprašanja identitete in pojmov, kot so reprezentacija, istos, homogenost in spreminjanje. Tako ponuja razmišljanja "o tem, kaj lahko sem ali nisem na odru, kaj lahko sem ali nisem v Sloveniji, družbi, svetu", so zapisali v gledališču.

Nastajanje predstave spremlja odprta delovna beležka ustvarjalcev, ki jo lahko berete tukaj.

Vsebina in oblika predstave sta nastajali v ustvarjalnem procesu, ki je temeljil na skupinskem raziskovanju. Prek diskusij, govornih in fizičnih improvizacij se je izoblikoval uprizoritveni material, ki ga opredeljujejo raznovrstnost idej, prizorov, slik in hkratno iskanje vsebinskega težišča, kar določa tudi samo strukturo predstave. Svoja razmišljanja, dvome in izzive je ustvarjalna ekipa spremljala tudi v obliki spletne virtualne delovne beležke, kjer je zapisan celoten delovni proces.

Rezultat soustvarjanja je predstava, ki temelji na raziskovanju in grajenju skozi dramaturgijo ponavljanj, variacij, kontrastov, paradoksov in prekinitev. V uro trajajoči predstavi bo nalogo raziskovanja in umeščanja prevzel igralski dvojec Maruše Majer in Nejca Cijana Garlattija. Poleg njiju se je Lampičevi in Hamerjevi v predstavi, ki je nastala v produkciji Gleja, kot soustvarjalec pridružili še scenograf Dani Modrej. Za kostume so poskrbeli Zoran Garevski & Young Squat.

Eva Nina Lampič je leta 2011 diplomirala na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) in leto pozneje nastopila v videoprojektu Tima Etchellsa Be Stone No More - A Tabletop Shakespeare, v katerem je ustvarila videopripoved Hamlet. Leta 2013 je končala podiplomski študij na Sheffieldski univerzi v Veliki Britaniji ter pozneje opravljala še pripravništvo pri skupini The Wooster Group v New Yorku.

Simona Hamer, ki kot dramaturginja sodeluje s številnimi režiserji, je napisala tudi več dramskih besedil. Za predstavo Kladivo ali pinceta? je lani na Tednu slovenske drame prejela nagrado občinstva.