Foto:
Foto:

Kar mora Slovenija zagotoviti, je, da doseže od italijanske strani, da ta sredstva da.

Borut Pahor
Pahor je še povedal, da se je o sredstvih za slovensko manjšino v Italiji pogovarjal tudi z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem. Foto: MMC RTV SLO
Danilo Türk
Sicer je predsednik Türk na vprašanje italijanske novinarke o odnosih med Slovenijo in Italijo odgovoril, da se mu zdijo zelo dobri, obstaja pa tudi nekaj problemov, med katerimi je izpostavil omenjeno zaprtje tržaškega teatra, so sporočili iz urada predsednika RS. Foto: EPA
Kriza SSG v >Trstu

Odbor je zahtevo naslovil na ustanovne člane gledališča, se pravi na deželo Furlanijo - Julijsko krajino, pokrajino Trst, občino Trst in društvo Slovensko gledališče ter na predsednika krovnih organizacij - Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Rudija Pavšiča in Sveta slovenskih organizacij (SSO) Draga Štoko. V sporočilu za javnost še piše, da je krizni odbor nemudoma pripravljen na pogovor z omenjenimi političnimi dejavniki. Še posebej zato, ker je prepričan, da v pogovorih z dosedanjimi predstavniki, se pravi z upravnim svetom in vodstvom SSG-ja, niso bila podana vsa ustrezna stališča in nikakor niso bile izčrpane vse možnosti za ohranitev in dokončno rešitev SSG-ja.

Izjava premierja Pahorja
Po današnji seji vlade pa je Borut Pahor povedal, da mora večino sredstev prispevati italijanska dežela Furlanija - Julijska krajina oziroma mesto Trst: "Kar mora Slovenija zagotoviti, je, da doseže od italijanske strani, da ta sredstva da. "Kar se tiče slovenskega dela, so sredstva nemoteno dodeljena," je zatrdil slovenski premier. In še dodal, da se je o tem pogovarjal tudi z ministrom za Slovence v zamejstvu in po svetu, Boštjanom Žekšem. Minister po premierjevih besedah pri tem upravičeno opozarja, da se ne bi smelo zgoditi, da bi Slovenija začela nadomeščati tisti del manjkajočih sredstev, ki bi ga morala zagotoviti italijanska stran.

"Minister Žekš je danes na seji vlade zagotovil, da v skladu s svojimi pristojnostmi dela vse za to, da bi se to čim prej zgodilo in bi čim prej prišlo do odprave motenj, s katerimi se soočamo zdaj," je še dejal Pahor.

O tem vprašanju tudi z Berlusconijem
Pahor je še povedal, da se je o sredstvih za slovensko manjšino v Italiji pogovarjal tudi z italijanskim premierjem Silviom Berlusconijem med svojim nedavnim obiskom v Rimu. Kot je dejal, se je tedaj zavzel, da bi bila sredstva zadostna, da bi vse institucije slovenske manjšine v Italiji delovale nemoteno. Po njegovih besedah mu je italijanski premier zagotovil, da si bo za to prizadeval že zdaj, ko italijanska vlada pripravlja proračun, in ne šele pozneje, kot se je to zgodilo letos.

Upravni svet gledališča je v torek sporočil, da se gledališka sezona 2009/2010 zaradi nedogovora s predstavniki krajevnih uprav o vprašanju financiranja ne bo začela. Po pisanju današnje izdaje Primorskega dnevnika maj bi primanjkljaj gledališča znašal okoli 400.000 evrov.

Odziv predsednika Danila Türka
Predsednik republike Danilo Türk je ob robu zasedanja Parlamentarne skupščine Sveta Evrope med problemi v odnosih med Slovenijo in Italijo izpostavil problem zaprtja Slovenskega stalnega gledališča (SSG) v Trstu. "Gre za gledališče, ki je zelo posebno, saj opravlja funkcijo zbliževanja dveh kultur, italijanske in slovenske," je dejal.

"Velika škoda je, da gledališče ni uspelo dobiti finančnih sredstev, s katerimi bi lahko nadaljevalo svoje delo. Ob tej priložnosti bi rad pozval italijansko vlado, da poišče potrebna sredstva, ki so relativno skromna, ter omogoči preživetje Slovenskega stalnega gledališča v Trstu," je še povedal predsednik republike. Dodal je, da gre za nujen poziv.

Kar mora Slovenija zagotoviti, je, da doseže od italijanske strani, da ta sredstva da.

Borut Pahor
Kriza SSG v >Trstu