Igralci so k študiju predstave pristopili na drugačen način, kot je običajno. Foto: DOM
Igralci so k študiju predstave pristopili na drugačen način, kot je običajno. Foto: DOM
Tako malčki kot mladostniki bodo lahko poslej na Krekovem trgu našli predstavo, v kateri bodo prepoznali sebe in svet, ki jih obdaja. Foto: RTV SLO

Predstava Peter Nos je še vedno vsemu kos bo danes in jutri še odigrana na "stari lokaciji" nekdanjega Gledališča za otroke in mlade. Vse prihodnje predstave pa bo ekipa Dramskega odra za mlade (DOM) odigrala v stavbi, kjer sta leta domovali Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) in Šentjakobsko gledališče - v razširjenem javnem zavodu LGL na Krekovem trgu. Ta bo poslej resnično center mladih; s štirimi odri na Krekovem trgu in Kulturnico na Židovski stezi bo omogočal uprizoritve predstav ter druženje otrok in mladostnikov vseh starostnih skupin.

Razigrani Peter Nos za začetek
Predstava o Predstava Peter Nos je še vedno vsemu kos je ena izmed štirih premier, ki so jih pripravili za letošnjo sezono. V predstavi je velik poudarek na odnosih, ki so tudi sicer rdeča nit letošnje sezone dramskega odra. Besedilo predstave je po motivih Leopolda in Primoža Suhodolčana priredila Maja Borin, režijo je prevzel Miha Golob.

Igralci so k študiju predstave pristopili na drugačen način, kot je običajno. Kot je povedala Nina Ivanič, so na vajah skozi otroške igre v sebi odkrivali vzgibe, preko katerih so ponovno našli otroka v sebi in se tako lažje vživeli v svoje vloge. Poleg Ivaničeve v predstavi nastopajo Jan Bučar kot Peter Nos, ob njem pa še Jernej Čampelj k. g., Jernej Kuntner in Maja Martina Merljak. Vsi našteti so v Petru Nosu iskali slehernika, da bi se z njim lahko poistovetil vsak otrok, ki je po naravi radoživ in se veseli vsega, kar mu življenje ponuja.

Glasbo je prispeval Vasko Atanasovski, Golob pa se je ob režiji posvetil tudi sceni. Za kostume je poskrbela Jelena Proković.

Še tri uprizoritve do konca sezone
Zasedba DOM-a pa bo v sezoni 2009/10 pripravila še premiero predstave Cirkus Šardam, ki temelji na zapuščini ruskega avantgardista Danila Harmsa. Mladostnikom od 12. leta naprej bo namenjen muzikal Avenija Q Roberta Lopeza in Jeffa Marxa v prevodu Milana Dekleve. Kot zadnjo bodo na Dramskem odru za mlade premierno uprizorili predstavo Prov hudo Dragice Potočnjak v režiji Vinka Möderndorferja.