Ustvarjalna ekipa Ponorele lokomotive v Bolgariji. Danes bodo nastopili na odru Mladežkega teatra Nikolaj Binev v Sofiji, 7. junija pa na odru Scena Filial Dramatičnega teatra Stojan Băčvarov v okviru 22. Mednarodnega gledališkega festivalu Poletje v Varni. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Ustvarjalna ekipa Ponorele lokomotive v Bolgariji. Danes bodo nastopili na odru Mladežkega teatra Nikolaj Binev v Sofiji, 7. junija pa na odru Scena Filial Dramatičnega teatra Stojan Băčvarov v okviru 22. Mednarodnega gledališkega festivalu Poletje v Varni. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Prva slovenska uprizoritev Stanisława Ignacya Witkiewica nas postavi na parno lokomotivo, ki jo strojevodja in kurjač, kot se izkaže, svetovno poznana zločinca, poženeta z neverjetno hitrostjo čez vse razumne omejitve. Po besedah režiserja Jerneja Lorencija uprizoritev "izpostavlja vprašanje poguma, ki ga toliko bolj potrebujemo v času stiske in tesnobe, in tega, kar smo za njegovo aktualizacijo pripravljeni zastaviti, žrtvovati." Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA

Drevi bo predstava gostovala na odru Mladežkega teatra Nikolaj Binev v Sofiji, 7. junija pa bo Slovenijo zastopala na 22. Mednarodnem gledališkem festivalu Poletje v Varni. Gostje so tudi številni selektorji mednarodni festivalov in kritiki.
S polno paro na odru in pri nagradah
Besedilo Stanisława Ignacya Witkiewicza, enega najkompleksnejših avtorjev poljske in svetovne avantgarde, v ospredje postavlja strojevodjo in kurjača, ki ju žene nenavadna in skrivnostna strast, da bi z nezaslišano hitrostjo pognala svojo parno lokomotivo čez vse razumne omejitve, postaje in signale. Rada bi doživela vznemirljivi vrhunec hitrosti in zanosa in videla, kako je na drugi strani. Izkaže pa se, da nista navadna železničarja, temveč razvpita zločinca, ki sta se izmaknila roki pravice. Njun nevarni eksperiment pokvarijo potniki, ki bi radi ustavili drveči vlak.
Tako se nori poskus izkusiti katastrofo metafizičnih dimenzij sprevrže v "navadno" železniško nesrečo. Režiser Jernej Lorenci je predstavo zasnoval tako, da tudi gledalce postavlja na lokomotivo, ki drvi z vedno večjo hitrostjo, ritem in naraščajočo napetost pred končno katastrofo pa stopnjuje z glasbo Branka Rožmana. To na klavirju izvajata tudi Janez Škof in Aljaž Jovanović kot sprva še prikrita zločinca.
V predstavi nastopajo še Maja Sever, Tina Vrbnjak, Matija Rozman, Nina Ivanišin, Petra Govc, Zvone Hribar, Gorazd Logar, Andrej Nahtigal, Katja Levstik in Giovannino Raffanelli.
Uprizoritev je od premiere septembra 2012 prejela že več nagrad. Na 48. Festivalu Borštnikovo srečanje je prejela nagrado za najboljšo uprizoritev in nagrado za glasbo (skladatelj Branko Rožman), Jernej Lorenci je za režijo prejel nagrado Prešernovega sklada 2014, Združenje dramskih umetnikov Slovenije pa je priznanje za umetniške dosežke za leto 2012 podelilo Aljažu Jovanoviću.
Potujejo tudi na Finsko in v Minsk
Predstava je do zdaj gostovala že v Zagrebškem gledališču mladih (ZKM), avgusta potuje na finski Gledališki festival v Tampereju, oktobra pa na Mednarodni gledališki forum TEART v Minsku.