V predstavi I Have a Dream nastopajo Korotomi Barro, Tchinatadi Ndjidda, Kristýna Šajtošova, Inti Šraj in Gregor Luštek. Foto: Zavod Exodos
V predstavi I Have a Dream nastopajo Korotomi Barro, Tchinatadi Ndjidda, Kristýna Šajtošova, Inti Šraj in Gregor Luštek. Foto: Zavod Exodos

Predstava bo premierno izvedena drevi ob 19.30 v parterju Cukrarne. Gre za prvo produkcijo, nastalo v sklopu projekta Share, ki ga zavod Exodos izvaja s partnerji. Projekt se glede na napoved na spletni strani Zavoda Exodos Ljubljana osredotoča na "željo po sobivanju, v katerem lastna intima skozi artikulacijo sanj postaja sestavni del skupnega raziskovalnega prostora".

V potovanju skozi intimo iščemo tiste resnice, ki so skrajno osebne in obenem tudi bistvene za razumevanje družbenega in kolektivnega funkcioniranja. V današnji družbi namreč prevladuje individualizem, brez posluha za skupnost in solidarnost.

Gregor Luštek

Ne gre zgolj za iskanje skupne umetniške govorice onstran ekonomskih in političnih okvirjev, temveč za položaj razpiranja in izpovedovanja sanjskega sveta, tkanja besednih, gibalnih in glasbenih vezi ter edinstvenega odrskega sobivanja afriških in evropskih umetnikov.

Unikum v slovenskem kulturnem prostoru
Po besedah avtorja Gregorja Luštka je osnovno izhodišče njegovega projekta, "da lahko življenje ali ples doživljamo po istem principu, kot doživljamo sanje, brez hotenj ali koncepta". V sanjah se ustvari ultimativen avtonomni prostor, v katerem nimaš pravice pripomb na režijo, meni Luštek. Producenti verjamejo, da je predstava I Have a Dream "v slovenskem kulturnem prostoru zagotovo unikum".

Gregor Luštek (1973) ustvarja na področju gledališča in plesa kot plesalec, koreograf in asistent režije, občasno tudi kot igralec. Foto: BoBo
Gregor Luštek (1973) ustvarja na področju gledališča in plesa kot plesalec, koreograf in asistent režije, občasno tudi kot igralec. Foto: BoBo

Poleg Luštka so soavtorji in nastopajoči v predstavi Korotomi Barro, Tchinatadi Ndjidda, Kristyna Šajtošova in Inti Šraj. Avtorja glasbe sta Branko Rožman in Žigan Krajnčan, oblikovanje luči je delo Boruta Bučinela, avtorica besedil je Andreja Kopač in asistent režije Juš Zidar.

Sorodna novica Zavod Exodos predstavlja dvoletne produkcije in projekt Share

Predstava I Have a Dream uvaja sklop dogodkov, ki jih zavod Exodos pripravlja v Cukrarni v sklopu predstavitve rezultatov svojega dela v času koronakrize. To so sicer že zaznamovali v predstavitvi na projekt Share vezanih filmov Boruta Bučinela in predstava Cross omenjenega kamerunskega koreografa ter plesalca Ndjidde. Dogodke spremlja tudi Bučinelova fotografska razstava V tvojih očeh.

Za zdaj velja, da bo v prihodnjem tednu Exodos v Cukrarni predstavil še slovensko premiero slovensko-latvijske predstave Inter-view Žigana Krajnčana in njegov soloperformans Razstava sedanjosti: Zlitje s samim seboj.